Preskoči na vsebino


Mala Stara vas - Sv. Katarina

 


 

Podružnična cerkev svete Katarine v Mali Stari vasi je v ohranjenih listinah prvič omenjena leta 1663, toda glede na arhitekturo spada vsaj 13. stoletje: polkrožni vhod ter zazidana okna na desni strani so romanska, sedanji prezbiterij je iz gotike, iz baroka pa so ladijski oboki in oprema.

Cerkev je dolga 13,71 metra, ladja je široka 6,35 metra, prezbiterij pa 4,6 metra; zvonik s 3 zvonovi je visok okoli 21 metrov.

Cerkev je pravilno orientirana (zahod-vzhod). Na glavnem oltarju so 3 svetnice kraljične: v sredini je sv. Katarina, zavetnica deklet in priprošnjica za srečno zadnjo uro, desno je z zmajem pod nogami sv. Marjeta, priprošnjica kmetov pred hudo uro, na levi strani pa je sv. Barbara. Po legendi jo je njen kraljevski oče zaradi lepote zaprl v stolp, ko pa je sprejela krščansko vero, ji je stolp spremenil v ječo. Ker se zaradi ohranitve vere ni hotela poročiti z nevernim kraljevičem, jo je oče sam obglavil, nakar ga je takoj ubila strela. Stolp pri nogah sv. Barbare je znamenje človekove ujetosti, vrata stolpa so znamenje rešitve v veri, kelih, ki ga drži v rokah, ponazarja moč, ki jo daje vera, palmova veja pa je znamenje zmagovitega mučeništva.

V stranskem oltarju na desni strani je sv. Urh, priprošnjik za razne slabosti in za srečno zadnjo uro. V roki drži ribo: neki hudobnež je skušal dokazati neresnico, namreč da je svetnik na postni dan jedel meso, vendar je dokazni predmet  kurje bedrce  postal riba.
V levem oltarju sta sv. Primož in Felicijan, brata,  zvesta pričevalca vere. Prvi drži v rokah palmo, znamenje njunega mučeništva, drugi pa meč, znamenje njune smrti.

Po še živem ustnem izročilu so Turki na dan nedolžnih otročičev, 28. decembra, zajeli v cerkvi zbrane starovaščane in okoliške prebivalce. Stare so poklali, mlajše pa navezali na motvoz, potegnjen skozi prebodene dlani. Preden so jih odgnali v Bosno, so v dolinici med obema starima vasema nesrečniki še kruto plesali. V spomin na ta dogodek se na dan nedolžnih otročičev vsako leto v cerkvi brala maša, kar se je zadnje desetletje žal začelo opuščati.

Žegnanje v Mali Stari vasi je predzadnjo nedeljo v septembru.

Leta 2013 je bil obnovljen glavni oltar.