Preskoči na vsebino


POSTNI ČAS

Radio Zeleni val: Kratko bogoslužje Božje besede je vsak večer ob 18h, ob nedeljah pa ob 8h zjutraj!
 

Radio Vatikan:  Papež Frančišek:

Želim se obrniti na vse bolne, ki imajo virus in trpijo za to boleznijo ter za mnoge, ki trpijo za negotovostjo zaradi svoje bolezni.
Iz srca se zahvaljujem bolniškemu osebju, zdravnikom, medicinskim sestram in medicinskim bratom, prostovoljcem, ki v tem težkem trenutku stojijo ob strani osebam, ki trpijo.

Molitev k Mariji

O Marija,
ti vedno svetiš na naši poti
kot znamenje zveličanja in upanja.
Mi se izročamo tebi, Zdravju bolnikov,
ki si bila pod križem pridružena Jezusovi bolečini
in ohranila svojo vero trdno.
Ti, rešitev rimskega ljudstva,
veš kaj potrebujemo
in smo tudi prepričani, da boš to priskrbela,
da se bo kot v Galilejski Kani
spet lahko vrnilo veselje in praznovanje
po tem trenutku preizkušnje.
Pomagaj nam Mati Božje Ljubezni
oblikovati se po Očetovi volji
in storiti to, kar nam bo rekel Jezus,
ki je sprejel nase naše trpljenje
in si je naložil naše bolečine,
da bi nas preko križa povedel
k veselju vstajenja. Amen.

 

Pod tvoje varstvo pribežimo
Sveta Božja Porodnica.
Ne zavrzi naših prošenj v naših preizkušnjah,
temveč reši nas vseh nevarnosti, o častitljiva in blagoslovljena Devica.

 

Postni čas v Katoliški Cerkvi - več

Resničnost je lepša - Postna akcija za mlade

Postni čas ni čas žalosti, ampak čas vesele zavzetosti za osvobajanje od sebičnosti

Srce papeža Frančiška močno utripa v sozvočju z oktobrsko škofovsko sinodo. Po molitvi angelovega čaščenja na prvo postno nedeljo in blagoslovu je namreč povedal, da se bo med 19. in 24. marcem na pripravljalnem srečanju v Rimu zbralo 300 mladih z vsega sveta. Ob tem je izrazil veliko željo, da bi se v dogajanje prek svetovnega spleta neposredno in v različnih jezikovnih skupinah vključili tudi vsi ostali. Prispevek teh »virtualnih skupin« bo sestavni del zasedanja v večnem mestu. Dejal je še, da je informacije o sodelovanju mogoče najti na spletni strani tajništva škofovske sinode. Že vnaprej se je mladim toplo zahvalil za njihovo sodelovanje na skupni poti. Papež Frančišek je sicer svoj opoldanski nagovor namenil razlagi pomena postnega časa, v katerega smo vstopili na pepelnično sredo.

40 dni brez alkohola

Poslanica svetega očeta Frančiška za postni čas

papež Frančišek - Foto: Robert Bahčič

Utrdite svoja srca (Jak 5,8)

40 dni brez alkohola -   besedilo z zgibanke

Čas obnove, pokore, spreobrnitve, ki traja 40 dni pred veliko nočjo.

POST in PRAZNIK

Post je lahko čas, ki je več kot odpoved!
Lahko je čas praznovanja!

Nekaterim stvarem se lahko odpovemo in praznujemo zaradi drugih.
Posti se sojenja drugih - praznuj zaradi Kristusa, ki biva v njih.
Posti se temnih misli - praznuj zaradi Božje ozdravljajoče moči.
Posti se besed, ki ranijo - praznuj z besedami, ki dvigajo.
Posti se nezadovoljstva - praznuj s hvaležnostjo.
Posti se jeze - praznuj s potrpežljivostjo.
Posti se skrbi -praznuj zaradi Božje previdnosti in skrbi zate.
Posti se pritoževanja - praznuj s čudenjem.
Posti se naglice in raztresenosti -praznuj z nepretrgano molitvijo.
Posti se praznega govorjenja - praznuj s tišino.
Posti se grenkobe - praznuj z odpuščanjem.
Posti se obupa - praznuj z upanjem.
Posti se skrbi zase in lastne nezamenljivosti - praznuj s sočutjem do drugih.
Posti se naveličanosti - praznuj z navdušenjem.
Posti se od vsega, kar te ločuje od Jezusa - praznuj v njegovem objemu.

Začetek postnega časa: Pepelnična sreda z obredom pepeljenja. S pepelom iz sežganih oljčnih vej naredi duhovnik spokorniku znamenje križa na čelo z besedami: Pomni človek, da si prah in da se v prah povrneš.

ODPOVED JE PRIDOBITEV:
- Zapustimo stare, uhojene poti.
- Tvegamo nekaj novega, neobičajnega.
- Čiščenje omare - Staro za novo.

POST JE SPREJEMANJE ODLOČITEV

Odločiti se za nekaj (izbira) = odreči se vsem neizbranim možnostim (odpoved)

POST JE OSVOBODITEV DUŠE
Primer: Odrečem se (odpoved): televiziji.
Pridobim (izbira): več časa za Boga, moža/ženo, družino, prijatelje, fanta/dekle, sprehode v naravi, šport, ustvarjanje.

ALI LAHKO ZDRŽIŠ 40 DNI BREZ:
- brez vseh vrst odvisnosti - a s pristnimi medčloveškimi odnosi
- brez računalnika - a s prijaznostjo do vseh, ki jih srečujem
- brez televizije -a z več časa za molitev, obiske (osamljenih, sorodnikov, prijateljev...
- brez prepiranja - a z ljubeznivostjo
- brez zamujanja - a s točnostjo
- brez opravljanja - a z iskanjem dobrega pri vsakomur

KAJ MI BO TO? Sprejmem samega sebe v dobrem in slabem.
Odlike, sposobnosti, slabosti, omejitve Izkušnja odločanja za naprej.

Post je mnogo več kot le ne jesti. Odpira vrata v notranjost in povabi k umiritvi, čiščenju telesa ali k osvoboditvi duše od balasta.
S tem daje post možnost, da živimo zavestno in pozorno.

Zanimiva tema s področja prehranjevanja: Prihaja Codex Alimentarius Več na: Kodeks

Verjetno vas ni prav veliko slišalo za Codex Alimentarius, kajne? Če niste zanj slišali, je cilj elite dosežen, saj jim točno to najbolj odgovarja. Če bi vedeli kaj Codex je, bi bil njegov obstoj ogrožen in točno to želim doseči s tem blogom, saj Codex prihaja. V veljavo pride 31. decembra 2012. To vam morda v tem trenutku prav nič ne pove in nič ne pomeni, ampak v kratkem vam bo več jasno, ko vam obrazložim kaj Codex sploh je. Če boste potem začeli razmišljat o njem in vas bo zaskrbelo, pa bo moj cilj dosežen, saj nas vse lahko skrbi njegova uvedba.

Kaj Codex sploh je? Codex Alimentarius je skupek pravil za regulacijo poljedelstva in popolno kontrolo hrane od semena do končnega pridelka. Pa bom čisto na enostaven način skušal napisat kaj njegova uvedba pomeni.

Pod Codexom ni več potrebno označevat živila, ki so genetsko spremenjena, kar je sedaj obvezno. Zelenjava in sadje bosta izpostavljena sevanju. Trenutno se to dela samo pri sadju in zelenjavi, ki mora dolgo potovati€Ś da ostane dlje sveža. Pod Codexom bo to obvezno za vsa živila. Po uvedbi Codexa bodo vse živali, ki se redijo za hrano ali mleko, morale dobivati Monsanto rasni hormon in Monsanto antibiotike. Naj vam ob tem še povem, da je Monsanto največji proizvajalec genetsko spremenjenih živil na svetu. Ljudje bodo zbolevali zaradi uživanja genetsko spremenjene hrane, tukaj pa vskoči farmacija, ki jim bo nudila pomoč v obliki svojih zdravil. Praktično vsa naravna zdravila postanejo prepovedana in označena kot strupena in nevarna, dovoljeni bodo samo farmacevtski produkti. Pa naj mi še kdo reče, da je kemija bolj zdrava od naravnih zadev. Ampak ravno v tem je problem, naravna zdravila so konkurenca farmaciji, zato jih želijo prepovedat. Vse vitaminske dodatke bo možno dobit samo še na recept. Codex v osnovi preprečuje in celo prepoveduje naravno organsko kmetovanje.

Naj še enkrat povzamem vse. Codex Alimentarius bo vso kontrolo nad hrano potisnil v roke farmaciji in Monsantu kot največjemu proizvajalcu genetsko predelane prehrane. Če se vse črne slutnje uresničijo, bomo v roku 10 let na policah v trgovinah imeli le še genetsko spremenjeno prehrano, organske, ekološke in biološke ne bo več. Kmetje bodo morali semena kupovat od Monsanta vsako leto, saj imajo njihova semena vgrajen gen, ki preprečuje nadaljnje razmnoževanje. Z drugimi besedami povedano, ne proizvajajo semen, zato mora kmet vsako leto znova kupiti semena, od Monsanta seveda. Ironija je v tem, da bomo morda v povprečju dlje živeli, ampak kvaliteta življenja bo precej slabša, saj bo prehrana nekvalitetna. Veliko bo bolezni, tukaj pa nam bo farmacija prodajala svoje izdelke in nas zdravila, tako da bodo še oni dobili svoj kos pogače.

Zdaj pa tisto najstrašnejše, zaradi posledic uvedbe Codexa naj bi po celem svetu umrlo okrog 3 milijarde ljudi, da, res je 3 milijarde!!! Zakaj? Zaradi pomanjkanja hrane, nekvalitetne hrane, celo zaradi ozdravljivih bolezni, ker bodo naravna zdravila seveda prepovedana, imunski sistem pa oslabljen zaradi nekvalitetne genetsko spremenjene hrane.

Kakšna je rešitev in kaj se lahko naredi?

Širite novico še naprej povejte vsem prijateljem, znancem, sošolcem, sodelavcem, družini in nasploh vsem, ki jih poznate pišite bloge, pošiljajte maile, govorite o tem. Časa je zelo malo, ampak ni še prepozno, zato je treba pohitet.

Za Codex je zadolžena posebna Codex Alimentarius komisija. Leta 1994 so poskušali uvesti Codex v ZDA, ampak ljudje so spregledali in množično pisali lokalnim politikom, kongresnikom, trgovskim verigam je postalo jasno, da bodo propadle, če se Codex uvede in so tudi same lobirale za njegovo preprečitev in skupaj so dosegli, da se Codex na koncu ni uvedel. Nato pa se je komisija spravila nad Evropo in kot vse kaže jim bo tukaj uspelo. Računajo na večjo razbitost trga in slabšo komunikacijo med državami, kar oboje drži. 31. december je dan D, ni še prepozno, zato vas res naprošam, da širite to novico naprej.

Kaj pa če se Codex res uvede?

V tem primeru pa vam toplo priporočam, da jest čim več doma vzgojene in pridelane hrane. In pa še nekaj pomembnega, hranite semena!!! Ob uvedbi Codexa bo namreč težko ali pa celo nemogoče kupiti gensko nespremenjena semena, zato jih obvezno hranite doma za naprej. Če imate to možnost, razširite svoj vrt in poskušajte narediti čim večje zaloge ozimnice, da boste tudi čez zimo jedli čim več zdrave hrane. Bodite pozorni na to kaj kupujete. Največkrat so ravno pridelki večjih in bolj reklamiranih podjetij v bistvu najslabši za zdravje.

Pazite nase!!!

Za vse, ki znate angleško pa je obvezen ogled še sledečih treh videov:

kodeks

Nikola Aleksi‡

OB NEDELJAH SE NE GRE V TRGOVINO!

Čedalje več ljudi ugotavlja, da je POTROŠNIŠTVO preseglo vse meje. V poštne nabiralnike dobivamo oglase, ko se vozimo po cesti vidimo le oglase, ni medija brez oglasa, v mestih so oglasi na vsakem koraku,.. skratka, BOMBANDIRANI smo z oglasnimi sporočili. Vse z namenom, da nam bodo podjetja končno omogočila izdelek, ki nam bo prinesel "dolgoročno srečo". Le izdelek ali dva ali tri rabimo in bomo srečni na veke vekov, kako zlata so podjetja.

Seveda mi temu nasedemo, dopustimo da oglaševalska industrija razmišlja namesto nas in kupujemo čedalje več in več, po večini stvari, ki jih čez 1 mesec ne rabimo več! Na ta račun pa izginevajo gozdovi, število rib se zmanjšuje, tretji svet dela za preživetje, onesnaženost se veča, naravni viri se drastično kršijo, podjetja kruto tekmujejo med seboj za tržni delež, tudi na račun domače delovne sile in umazanega marketinga.

A mi nekako ne vidimo te POVEZAVE, ne znamo povezati vseh teh dogodkov, smo le nemočna lutka v rokah oglaševalske industrije. V resnici pa je to omogočeno zgolj zaradi nas samih, v resnici pa mi držimo ves ta sistem pokonci. Mi smo tisti, ki to dopuščamo, vsak posameznik zase.

Nakupuj manj, ŽIVI več!

Eden od sloganov akcije. Se sploh zavedate, koliko denarja, časa in naše predrage energije gre na račun nepotrebnega nakupovanja? Koliko nepotrebnega brskanja po katalogih, iskanja po internetu.

Upam, da nam počasi postaja jasno, da nam ti izdelki, pa naj si bodo kakršni koli že, ne bodo prinesli trajnega zadovoljstva, trajne sreče. Da bomo ravno tako živeli, kot sedaj, z ali brez določenega izdelka.

12. MAREC - DAN BREZ NAKUPOV

Če se vsega tega vsaj približno zavedate, potem vas pozivamo k akciji DAN BREZ NAKUPOV ali Buy nothing day, ki že 15 let poteka po svetu, sedaj že v 65-ih državah, v Sloveniji prvič leta 2004. Letos bo akcija potekala 12.marca in upajmo, da bo vsaj toliko odmevna, kot takrat, ko smo izključili luči za 5 minut. Se še spomnite?

**Kako sodelujete ? Sodelujete tako, da 12. marca NIČ NE KUPITE, da se ta dan vzdržite vsakršnih nakupov, vseh 24 ur. **

Namen? To je dan, ko lahko pošljemo jasno sporočilo, da nam le ni vseeno, kaj se s svetom dogaja, to je dan, ko lahko pokažemo, da se znamo združit, to je dan, ko lahko z malo gesto prispevamo velik korak k boljšemu svetu.

Naj bo torej 12. marec dan, ko ne bomo ničesar kupili. Prav ničesar, en dan. Se lahko vzdržimo? Lahko k tem spodbudimo še ljudi okoli sebe? Ste za hec, ste za to, da sprožimo šok terapijo?

SLOVENCI ZDRUŽIMO SE IN BODIMO ENKRAT ENOTNI IN POKAŽIMO, DA IMAMO VSEGA DOVOLJ !!!

Pošiljaj naprej, ne zadržuj tega sporočila, le tako bomo uspeli z akcijo !!!!