Preskoči na vsebino


Bratovščina odraslih skavtov

 

Povezava:  Odrasli skavti

10-letnica grosupeljske BRATOVŠČINE

10-letnica bratovščine KORENINE: Video

GROSUPELJSKI SKAVTSKI VITRAŽ

Grosupeljska bratovščina, ki se sedaj imenuje Grosupeljske korenine, nas je prvo oktobrsko soboto povabila na začetek skavtskega leta. Vabilo je bilo kratko in jedrnato, sicer z vsemi podatki in navodili, vendar ni obetalo prav nič posebnega. Eno skavtsko srečanje, uvodni krog, pa mašo, pa ogled grosupeljskih znamenitosti, pa zaključni krog in gremo... Zgodilo pa se je toliko lepega in zanimivega, vse je bilo pripravljeno in načrtovano do zadnje pikice in doživeli smo toliko, da je nastal en krasen skavtski vitraž.

Idejo za takšno razmišljanje in naslov sem dobila, ko sem prebrala to misel: „Nekateri dnevi se sestavijo skupaj kot en krasen vitraž.  Sto majhnih koščkov različnih barv in razpoloženj, ki drug ob drugem ustvarjajo celotno sliko.“ (Maggie Stiefvater)

Ja, točno tako se je sestavil ta dan. Prihajanje in pogostitev v garaži Gasilskega doma. Mize polne drobnega peciva, slanega in sladkega, piškotkov in potic, tortic in palčk, blazinic in krogcev in minjončkov in rezin... Ja, sto in še sto majhnih koščkov, pa kava in čaj, vmes pa krasne ikebane v barvah jeseni in v barvah grosupeljske rutke: RUMENA in ORANŽNA.

Na mizah za kosilo še ni bilo posode, bili pa so krasni majhni šopki: rumeni nageljni in oranžne gerbere. V istih barvah je bila tudi dekoracija pred vrati: številka 10 , ki pomeni 10 let grosupeljskih korenin. Rumeni in oranžni so bili tudi trakci na obeskih za rutke in razdelili smo se v rumeno in oranžno skupino.

Začetni krog je bil še bolj pisan. Rutke v vseh barvah. Pozdravil nas je voditelj bratovščine, pa načelnik, g. župnik in zastopnika župana in pisana druščina je odšla k maši. Nova presenečenja: napis nad vhodnimi vrati v cerkev in zelo lepa razstava v stari cerkvi sv. Mihaela: 50 let župnije Grosuplje. Med vsemi ostalimi slikami je bilo tudi veliko fotografij mladih in starih grosupeljskih skavtov, ki aktivno sodelujejo z župnijo.

Sv. mašo smo začeli s pesmijo „PO ASIŠKEM KAMNU STOPAM...“, saj 4.10. god sv. Frančiška, ki je nam skavtom zelo blizu. Še en košček, ki je prebudil lepe spomine, na naše vsakoletne duhovne vaje v Assisiju, ko prepevamo po asiških kamnitih ulicah in s Frančiškom in Klaro pojemo hvalnico vsemu stvarstvu. Župnikova pridiga in skavtske prošnje so potrkale na našo vest: delati za mir v svetu in v domovini, za mir v srcu, za bratsko sodelovanje, odpuščanje in razumevanje. Pesem „KRALJICA VENCA ROŽNEGA...“ ob koncu maše nas je spomnila tudi na to, kako je potrebna vsakodnevna molitev.

Po maši smo se odpeljali pogledat dva znamenita grosupeljska bisera : ŽUPANOVO JAMO in TABORSKO CERKEV in ob odličnem vodstvu zvedeli veliko zanimivega. V jami smo korajžno premagali 500 + 500 stopnic in bili zato nagrajeni s pogledom v čudovit podzemeljski svet. Otroci so našli med kapniki tudi sedem pravih palčkov. Pri kapelici sv. Antona  Padovanskega, kjer smo pozvonili vsak s svojo željo, smo izvedeli krasno novico: ljubljanska nadškofija je končno dobila novega nadškofa in to je postal frančiškan STANE ZORE. Vse se je nekako v pravem trenutku združilo v eno krasno sliko in naše veselje je bilo prav po Frančiškovo popolno!

 

Kosilo je bilo odlično in čutilo se je, da je bila glavna kuharica Tončka. Bravo Tončka in hvala! Med kosilom smo se lahko že gledali na projekciji na zidu, ki jo je pripravil Janez. Tudi zjutraj nam je vrtel pisan vitraž skavtskih dogodivščin grosupeljske bratovščine, njihovih izletov in izhodov, praznovanj in srečanj. Še na Krjavlja ni pozabil.  Bravo Janez in tudi tebi hvala!

Po kosilu pa spet 100 in še 100 drobnih koščkov peciva, prijeten klepet in druženje.

V zaključnem krogu nas je pozdravil tudi grosupeljski župan in lepo je bilo slišati, da je skavtom ponudil vso podporo in pomoč. Ko bi le vsi župani bili takšni!

 

Ja, ko se združi toliko lepih stvari, toliko presenečenj, toliko barv, toliko dobrih novic, prijaznih obrazov in pridnih rok, iskrenih želja in veselih srečanj, potem nastane popolna slika. In to grosupeljsko skavtsko srečanje je bilo takšna slika! En krasen pejsaž. Še soncu se je zdelo fajn, zato je bilo 8skoraj) cel dan z nami.

Hvala ti, Gospod, za ta dan!

Ester

Utrinki z romanja V Medjugorje in popotovanja po Bosni in južni Dalmaciji

pod križem.jpgFoto: Marjan Adamič
"Če želite slediti mojemu Sinu, ne boste sodili, temveč boste ljubili, kot vas ljubi nebeški Oče"
je rekla Marija vidki Mirjani na Crnici medtem, ko smo skavti molili križev pot na Križevcu
(http://www.medjugorje-si.org/).
Tako bomo zapustili svet malo boljši, kot smo ga prejeli.

Za pokušino nekaj slikc s kratkimi komentarji
https://plus.google.com/photos/108459828969556595939/albums/5874801519515633425/5874801556547591058?partnerid=gplp0

Nagovorjeni smo bili, da se v petek, 14.6.2013 ponovno dobimo, tokrat na srečanju Grosupeljske bratovščine, ki je čudovito organizirala v času prvomajskih praznikov romanje v Međugorje in izlet po delti Neretve, Mostarju, Dubrovniku in Sarajevu.

Začelo se je s Sveto mašo, po njej je bila refleksija z uvodom z duhovno mislijo in v nadaljevanju z družabnim srečanjem. Vsekakor je bilo potrebno pregledati vse naše fotografije, ob tem smo pa razpredali svoja doživetja, svoje misli. Romanje je bilo tako, da je vsak od nas lahko dobil nekaj za svojo dušo, vsak od nas je iskal nekaj svojega, kar ga bo lahko še dolgo bogatilo.

Občudoval sem Grosupeljčane, da so tako povezani med seboj, da so tako številčni in polni idej. Ker pa je potrebno na srečanju nekaj delati in ne samo govoriti, je tako iz Tončkinih spretnih rok in pomočnikov nastal čudovit šopek, ki pa ga nismo prav dolgo občudovali, temveč kar pojedli.

Saj veste, skavt ni nikoli lačen.

BiPi Marijan iz Brezovške bratovščine

PICT0077.JPG PICT0085.JPG
   

Bratovščina odraslih katoliških skavtinj in skavtov Grosuplje( več informacij: T. Erjavec, tel.: 031 747 508)

Bratovščina deluje od leta 2006, ko smo se pridružili Zvezi bratovščin odraslih katoliških skavtinj in skavtov Slovenije.

Zveza danes šteje 21 bratovščin, v katerih je 298 članov.V bratovščini Grosuplje smo združeni pripadniki župnij Višnja gora,Žalna, P Vodilo pri našem delu je 10 skavtskih zakonov in skavtska obljuba, ki jo da vsak skavt, ko je sprejet v bratovščino.3.skavgtski zakon se še posebaj dotika karitativne dejavnosti, saj pravi:Skavt pomaga bližnjemu in vsak dan naredi vsaj eno dobro delo.Dobro delo sozakoncu, sosedu, otroku, prijatelju, sodelavcu,patudi širše v okolju, v katerega smo vpeti-delovno mesto,soseska, župnija.Vizija skavtstva je, da zapustimo svet vsaj malo boljši,kot smo ga prejeli.

Naša bratovščina je prisotna na dogodkih, ki so organizirani v medbratskih projektih.Lami smo sodelovali na evharističnem kongresu v Celju kot redarska služba in ekipe za pomoč pri raznosu vode.

ZBOKSS wiki
je središče naše ustvarjalnosti, ki ga lahko uporabljamo in urejamo vse skavtinje in skavti.
Namenjen je skupnemu ustvarjanju, medsebojnemu informiranju in skupni uporabi gradiv.
 

Poglej drugače - poslanica.jpg

Spet bomo z veseljem sprejeli Luč miru iz Betlehema.

Nekaj se nas bo lahko udeležilo tudi sprejema LMB na Dunaju, ostali se pa na dogodek dobro pripravimo.
Trop za pripravo dogodka nam je že posredoval gradivo, ki nam bo v pomoč. Del, namenjen odraslim skavtom
je pripravil p. Primož. Bratovščine, lepo povabljene, da si gradivo natisnete in ga tudi uporabite.
Želimo vam dobro adventno pripravo na letošnji Jezusov prihod. Da bomo ob Malem princu znali pogledati drugače!


POGLEJ DRUGAČE

Če si daleč od mene, če me gledaš z razdalje, z viška ali brezbrižno, mi ne moreš gledati v oči.
Nočem, da se zapiraš vase, nočem, da si moj brezčutni opazovalec. Želim, da se mi približaš, me
pogledaš, kajti samo tako me boš srečal in razumel. Samo tako boš videl, kdo in kakšen sem. Samo
če prideš k meni, če snameš masko z obraza, me lahko prav vidiš. Tako bom zate postal luč. Moja luč
bo svetila tudi tebi, saj naju strah, sovraštvo, nerazumevanje in zamere ne bodo več ločevale. Najin
pogled bo drugačen, ker se bova poznala in se gledala takšna kot sva.

Odpri oči. Razumi. Sprejmi. Poglej drugače.

Luka Tul, DA Postojna 1