Preskoči na vsebino


Kolpingovo zdruzenje Slovenije

Kolpingova družina Grosuplje in Župnija Grosuplje
vabita na romanje v Maribor - Košake,
kjer je nova cerkev, posvečena
. bl. A. M. Slomšku. 
Romanje bo v soboto, 2. septembra.
Ta dan bo tam srečanje Kolpingovih družin Slovenije, avstrijske Štajerske in Koroške.
Ob tej priložnosti bo maševal mariborski nadškof  msgr. Alojzij Cvikl.
Odhod iz Grosuplja bo ob 8.30. Prijave zbiramo v župnišču.
več: KOLPING KAMNICA
 

 

 

Iz našega življenja:

Koplpingova družina Grosuplje je bila ustanovljena 8. decembra 2005.

Kolpingova družina Grosuplje je pripravila v petek, 11. februarja 2011, ob 18.45 na predstavitev knjige: Zeliščarski recepti naših babic. Gostje večera so bili zbiratelj receptov g. Zdravko Malnarič, tiskar g. Nande Bucik iz Bele Krajine, kjer je knjiga izšla in g. Jože Kukman, iz Stiške lekarne Sitik.

V soboto, 12.2., pa smo organiziralina romanje v Brestanico, Slovenski Lurd ter v Pletarje.

V nedeljo, 30. januarja 2011, smo si ogledli razstavo jaslic v Jurkloštru, nazaj grede pa smo se ustavili še v Celju na hribu Sv. Jožefa in si ogledali cerkev in hišo duhovnih vaj...

 

PO TRUBARJEVI POTI: od 7. do 9. novembra 2008 smo odkrivali sledi Primoža Trubarja v Rothenburgu nad Taubero, v Bad Urachu, Tuebingenu in Derendingenu, v Stuttgartu.

To študijsko potovanje smo organizirali skupaj s Svetovnim slovenskim kongresom in župnijo Grosuplje.
V Esslingenu in Stuttgartu smo se srečali tudi s tamkaj živečimi Slovenci.

Program:

Petek, 7. november 2008: Rothenburg ob reki Tauber. Ogled mesta in cerkve, kjer je Trubar najprej služboval in napisal prvi dve slovenski tiskani knjigi: Abecednik in Katekizem.

Sobota, 8. november 2008: Derendingen: Ogled cerkve, kjer je Trubar več kot 20 let služboval in ustvarjal, obisk njegovega groba ter Doma Primoža Trubarja v Derendingenu. Tübingen: Univerzitetno mesto z nekdanjo Morhartovo tiskarno, kjer sta bila natisnjena Katekizem in Abecednik. Bad Urach: Ogled mesta in nekdanjega Biblijskega zavoda. Esslingen: sv. maša s Slovenci ter ogled filma o sirotah iz Teharja: Otroci s Petrička in pogovor z Ivanom Ott-om, ki je to sam dožil.

Nedelja, 9. november: Stuttgart ogled prestolnice dežele Baden Württemberg, kjer je vladal Krištof Württemberški, prijatelj Primoža Trubarja in podpornik pri izdajanju slovenskih knjig. Ogled avtomobilskega muzeja Mercedes (Daimler Benz). Sv. maša s Slovenci iz Stuttgarta in okolice.

Pri vodenju je sodeloval tudi dr. Zvone Štrubelj, duhovnik za Slovence v Stuttgartu, posebno dober poznavalec Primoža Trubarja...

(Glej tudi Fotogalerijo)

Kolpingova družina Grosuplje je bila v soboto, 14. februarja 2009, na romanju pri Lurški Materi Božji v Brestanici pri Krškem. Pot nas je vodila po dolini reke Mirna in ob Savi mimo Sevnice do Brestanice. Tam smo se srečali še z drugimi romarji iz Kolpingovih družin Štajerske in Koroške. V baziliki smo imeli smo skupno sveto mašo, ki jo je vodil g. Janez Turinek iz Artič, somaševali pa smo: Marjan Plohl, Jnaez Šket in Zvonko Vozel.

Po kosilu smo se peljali še na Rajhenburški grad in se potem preko Krškega in Trebnjega vrnili domov.

V letu 2008 je KD Grosuplje organizirala novoletno srečanje v prostorih veroučne učilnice.
Udeležili smo se pohoda na Kopanj ob slovenskem kulturnem prazniku (8. 2. 2008)
Ob 500-letnici rojstva Primoža Trubarja je dr. Zvone Štrubelj iz Stuttgarta predaval o očetu slovenske tiskane knjige in o pomenu protestantizma. Sodeloval je ženski pevski zbor Češnje.

Skupaj s pevskim zborom Zgodnja danica iz Grosuplja smo organizirali tridnevno romanje v Medžugorje.

Dan državnosti smo proslavili z mnogimi udeleženci in člani Kolpingovih družin iz Koroške in Štajerske na Uršlji Gori.

Na Kredarici smo ob godu Marije Snežne in v letu apostola Pavla organizirali branje Pavlovih pisem.

Dva člana naše KD sodelujeta v dramski skupini Gledališča sv. Mihael, ki pripravlja Finžgarjevo ljudsko igro Veriga.

Program za leto 2009 - 8. 2. pohod na Kopanj ob Kulturnem dnevu - 14. 2. Romanje v Brestanico - marca križev pot v Dednem Dolu ali (in) na Kopanju - maja romanje k Mariji Snežni na Vel. planino - junija romanje na Sv. Višarje - julija pohod na Moličko Peč - avgusta romanje na Kredarico - z molitvijo pred Najsvetejšim. - septembra peš na Kurešček - oktobra romanje na Zasavsko sv. Goro

Predavanja - v sklopu obnove misijona in priprave na novo mašo.

Ob nedeljah po mašah povabilo ljudi in pomoč pri pripravi in postrežbi čaja in kave v veroučnih prostorih.

Posredovanje pri varstvu otrok na domu za krajši čas, ko nekdo nujno potrebuje pomoč.

Sodelovanje in pomoč pri delitvi evropske hrane - zlasti družinam romske skupnosti.

Povabilo k sodelovanju ali ustanovitvi KD v župniji Kopanj.

ROMANJE V MEUGORJE: Kolpingova družina Grosuplje je pred prvomajskimi prazniki organizirala romanje v Medžugorje. Pridružili so se še člani pevskega zbora Zgodnja danica in še nekateri drugi. Ob petju, molitvi in pogovorih že na poti, potem pa pri skupnih večernih mašah v cerkvi, ob obisku Skupnosti cenacolo, Oaze miru, Majčinega sela pa pri vzponu na Križevec ter na hrib prikazovanj smo skupaj doživljali bližino Boga in Marije. Začutili smo tudi dimenzijo Cerkve, ki se je pokazala pri toliko romarjih iz različnih narodov.
Print Friendly and PDF