Preskoči na vsebino


K p. Piju  v SAN GIOVANNI ROTONDO   2017            
          in
k  SRCU JEZUSOVEMU v HALL na Tirolskem

Med počitnicami se lahko od  21. – 24. avgusta   pridružimo romarjem v ASSISI  - MONTE SANT ANGELO (sv. Mihael), SAN GIOVANNI ROTONDO (pater Pij) in LORETO (Marija – nazareška hišica)

ali k SRCU JEZUSOVEMU V HALL NA TIROLSKEM (blizu Innsbrucka) od 25. do 27. avgusta, skupaj z romarji iz slovenije in Hrvaške. Ob tem bo še obisk bazilike Maria Plain v Salzburgu in ogled Salzburga... Program je na spletni strani župnije Št. Jurij in Grosuplje. Informacije in prijave za obe romanji dobite tudi v župnišču Grosuplje in po telefonu 041 561 518.

Program za: ROMANJE K  SV. SRCU JEZUSOVEMU v HALL na Tirolskem

v HALL na Tirolskem (Avstrija), od  25. do 27. avgusta 2017:

25. AVGUST:  5.00 Zagreb, 6.30 Grosuplje, 7.00 Ljubljana

12.00 Sveta maša  v baziliki   Maria Plain, Salzburg

17.00 Slovesni vstop v baziliko  Srca Jezusovega, Hall na Tirolskem

20.15 Križev pot v jezuitski cerkvi in  priložnost za spoved

26. AVGUST

8.00-9.15 Priložnost za spoved

10.00 Slovesna sveta maša v baziliki: void in pridiga:  Dr. mag. P. Simeon Wester O. Cist.,
      Prior v samostanu Heiligenkreuz: W.A. Mozart, maša v C-duru, Maša kronanja (Krönungsmesse)

15.00 Rožni venec
15.30 Procesija
20.00 Duhovni nagovor  in molitev

27. AVGUST: Nedjeljska sv. maša, ogled  Salzburga
                         Prihod domov v večernih irah

PRIJAVITE se do 20. julija 2017: Župnija Grosuplje,
Telefon.:   01 786 13 44,  Mobil:       041 561 518

E-pošta:     zupnija.grosuplje@rkc.si
Info:      www.herzjesuwallfahrt-hall.at  ivapavkovic1@gmail.com  

ZAGREB: Tel. 00385-1-2754-082 ili 00385-91-233-9856 Iva Pavković (za hodočasnike iz Hrvatske i Slovenije)

 

 

 

Župnijsko romanje  na Staro Goro (Castelmonte), v Čedad in Viden (Udine),

v soboto, 3. septembra 2016. Odhod ob 7. uri izpred šole L. Adamiča, Tovarniška.

Stara gora pri Čedadu

Na Stari gori so ob začetku krščanstva postavili najprej cerkev posvečeno angelu Mihaelu, ki je še danes zavetnik kripte pod cerkvijo. Pozneje so nad tem svetiščem zgradili cerkev posvečeno Mariji.

V srednjem veku je postala Stara gora najbolj obiskana romarska pot v okolici: sem so prihajali romarji iz Goriške, Kranjske, Koroške in celo Štajerske. Staro goro je upravljal prošt iz Čedada, pozneje pa kanoniki čedajskega kapitlja. Ti so ohranili zapis o romanju na Staro goro:

Ko pridejo romarji na pot do Gore, se zresnijo, začnejo moliti in peti svete pesmi. Navadno se pri vsakem stebru ustavijo, ter opravijo desetko rožnega venca. Zelo stara je navada, da si romarji pripravijo lesene " križce, ki jih puščajo pri stebrih ali postajah. Pravijo pa, da kdor prvič roma na Staro goro, mora imeti tak križec in ga prinesti s seboj, ter ga nekje sredi gore položiti k Marijini podobi."

Notranjost cerkve

Cerkev je dobila današnjo podobo leta 1744. Pri prezidavi so ohranili lepe marmorne oltarje iz 17. stoletja in Marijin kip iz začetka 15. stoletja. Ta kip sodi med najlepše Marijine upodobitve daleč naokoli in zato mu slovenski romarji pravijo Lepa Marija ali Živa Marija.

Starogorski rokopis:
Stara gora ima za Slovence poseben pomen tudi zaradi Starogorskega rokopisa, ki je eden od starejših spomenikov slovenskega jezika. Nastal je ob koncu 15. stoletja in vsebuje iste molitve kot Celovški rokopis.

 

Porčinj pri Čedadu - Zaradi  težke dostopnosti z večjim avtobusom ni mogoče priti do same vasi i cerkve, ki je visoko na hribu.

»Pojdimo v Lurd! Ne v francoski, ampak v ta naš slovenski Lurd v Porčinju, pri Čedadu, k tako imenovani ”Mariji žanjici“, ker se kaže s srpom v roki, kakor tistega septembra leta 1855, ko se je prikazala mali slovenski deklici in se je z njo ”po naše“ prav po domače, tako kot se zdi še nikjer, z njo pogovorila.«

8. septembra 1855 se je Devica Marija prikazala slovenski deklici, desetletni Terezi Dush v dolini Porčinja in ji zaupala nalogo, naj vsem ljudem posreduje sporočilo: »Posvečujte praznike in ne preklinjajte, pokorite se in spoštujte post in bedenje ter dobro molite sv. rožni venec.«


Deklici ljudje niso verjeli, zako ji je Mati Božja med tretjim videnjem v župnijski cerkvi vtisnila na hrbtno stran desne roke »majhen križec, kakor da bi bil iz lesketajočega se zlata«.
Ko so videli to znamenje, so ljudje končno verjeli in so začeli opravljati vsa Marijina »priporočila«. Vidkinja pa je med drugim videnjem prejela od Marije tudi tajno sporočilo, ki ga je ves čas skrbno varovala in ga odnesla s seboj v grob.

L. 1856 so jo sprejeli v žensko sirotišnico zavod svetega Luigija Scrosoppija v Vidnu. Kasneje je v njej dozorel Božji klic k redovništvu, vendar so jo velike težave ovirale pred dokončno odločitvijo. L. 1864 ji je »Mati Božja iz nebes« med ponovnim videnjem razblinila vse dvome in jo opogumila, naj vstopi v Skupnost redovnic Božje previdnosti (Congregazione delle Suore della Provvidenza). Istega leta je bila 7. avgusta sprejeta med kandidatke, 19. marca 1867 pa so jo sprejeli v noviciat. 14. septembra 1868 je postala redovnica in prejela od duhovnika Luigija ime Maria Hozana. Njena naloga je namreč bila vekomaj »hvaliti« Mater Božjo, ki jo je »tako ljubila, varovala in podpirala s prav posebno milostjo«. Umrla je v Vidnu 16. avgusta 1870, ko še ni dopolnila 25 let, in je že veljala za svetnico.
S časom je zgodba o prikazovanjih Device Marije v Porčinju šla v pozabo, pa domačini so ohranili spomin in le naprej hodili molit rožni venec v dolino, kjer so zgradili kapelico. V zadnjih letih je župnik v Škednju (Ts) g. Carlo Gamberoni začel raziskovati in pisati o tem čudežnem dogodku, medtem ko je se domači župnik mons. Vito Ferini s podporo takratneka videmskega nadškofa mons. Alfreda Battistija trudil, da bi se sporočilo Matere Božje iz Porčinja poznalo in širilo.

---------------------------------------------------------

Romanje v Assisi, San Giovanni Rotondo, na Goro svetega Mihaela   in v Loreto

od 25. - 28. avgusta 2016  (od četrtka do nedelje)

>>> slike iz lanskega romanja >>>  

   

-----------------------------------------------------------------------

Peš romanje v ljubljansko stolnico v soboto, 4. junija 2016. Odhod ob 5.30 izpred župnijske cerkve. Sveta maša v ljubljanski stolnici je predvidena ob 11. uri, nato skupno kosilo v semenišču. Popotno malico pa naj vzame vsak s seboj. K sveti maši vabljeni tudi ostali, ki ne morete peš. Za prevoz domov se dogovorite sami, sicer pa je na razpolago redni avtobus.

 

V soboto, 18. junija 2016, romajo naši pevci na Svete Višarje. Na avtobusu je še prostor in se lahko še pridružite.

 

V nedeljo, 19. junija 2016, bo v okviru molitve za duhovne poklice - dekanijsko romanje na Brezje. To bo samo popoldne. Odhod bo ob 13.30. Ob 15h bo molitvena ura, ob 16 pa sveta maša!

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Romanje v Međugorje ----   Prevozi in turizem - Pavel Pečelin - Žiri s.p.  od:  27.  do  29. maja 2016 ----

1. dan - petek - 27. maj:
Odhod avtobusa iz Žirov ob 5.45 uri, Gorenja vas 6:00, vožnja po Poljanski dolini, Škofja loka 6:30, Ljubljana 7:00, GROSUPLJE 7.15 (pri Motelu), Novo Mesto 8:15 in Metlike ob 8.45 uri. Vožnja po avtocesti s krajšimi postanki do Međugorja, kjer se bomo namestili po sobah in imeli pozno kosilo.
Ob 17h se začne večerni molitveni spored:
 - 17h molitev Rožnega venca,
 - 18h Sv.Maša,
 - 19h češčenje Križa,
Po zaključku krajši ogled romarskega središča.

2. dan - sobota - 28. maj:
Cel dan bo namenjen romarskim dejavnostim: po zajtrku se v molitvi Križevega pota vzpnemo na Križevec, sledi kosilo, vzpon na Crnico, potem prosto za molitev in spoved.
Ob 17h se začne večerni molitveni spored:
 - 17h molitev Rožnega venca,
 - 18h Sv.Maša, molitev za zdravje
Večerja.
Ob 21h češčenje Sv.Rešnjega telesa.

3. dan - nedelja - 29. maj:
Zajtrk, sledi Sv.Maša, po maši se bomo odpeljali preko gorske verige Biokovo do Makarske, kjer bomo obiskali Vepric (Hrvaški Lurd).
Sledi vožnja po avtocesti proti domu, kamor bomo prispeli v večernih urah.

Prestop meje z BiH in Hrvaško: zadostuje samo Osebna izkaznica. 
Poglej veljavnost dokumentov!

Cena: 120 €vrov  (vožnja, hrana, namestitev)

Prijave in informacije:
- Julijana: 041-770-755 in 01-754-00-25
>>> prijava po internetu >>>

Avtobus bo pobiral romarje na postajah: Žiri, Poljanska dolina, Škofja loka, Ljubljana - avtobusna postaja, Ljubljana - parkirišče dolgi most, , Grosuplje, Trebnje Novo Mesto, Metlika in po potrebi še na drugih postajah v tej smeri.

Romanje v RIM  - srečanje s papežem Frančiškom–od 4. do 6. septembra 2015

 

      V soboto, 5.9., smo bili v Rimu na avdienci pri papežu Frančišku..(povzetek).

       Poglej  na fb....-slovenska oddaja Radia Vatikan

         Posnetek avdience na TV Radia Vatikan

Program romanja:

1. dan - petek, 4. september:
Odhod avtobusa ob 5:00 iz Ljubljane. Vožnja do mejnega prehoda Fernetiči in dalje mimo Benetk, Bolognje in Firenc do Rima, Če bo mogoče bo zvečer še ogled Koloseja in ostankov Starega Rima, večerja in nočitev v Sloveniku

2. dan - sobota, 5. september:
Zzajtrk in odhod v Vatikan, kjer bo molitev, sv. maša in srečanje s papežem, nato ogled cerkve sv. Petra in malo prostega časa.

Popoldne ogled še nekaterih znamenitosti (Lateran, sv. Marija Velika...), večerja in nočitev v Sloveniku

3. dan –nedelja, 6. september::
Sv. maša v Sloveniku, zajtrk, odhod po Via Apia Antica, bazilika sv. Pavla izven obzidja... Po dvanajsti uri pa odhod proti domu.

Vrnitev v Ljubljano okoli 24.00

Duhovno vodstvo:  Jnez Šket, župnik

Cena:  150 € Cena vključuje: prevoz z udobnim turističnim avtobusom, cestne in ostale pristojbine, oglede po programu, 2x pol-penzion .
Rok plačila: akontacija (50 €) ob prijavi, razlika pred odhodom.

Zahtevane potne listine: osebna izkaznica ali potni list

Prijave in informacije:
Župnija Grosuplje       Hribska pot 6, 1290 Grosuplje Tel: 01 786 13 44,

E-pošta: zupnija.grosuplje@rkc.si        TRR: 02022-0092075561

 

 

Romanje v San Giovanni Rotondo in Assisi   in Loreto

26. - 29. avgust 2015  (sreda, četrtek, petek, sobota)
odhod iz Ljubljane, Žirov, Škofje Loke, Logatca, Postojne

  >>> spored romanja >>>

Prijave in informacije:
- Julijana: 041-770-755 in 01-754-00-25

  >>> prijava po internetu >>>

 

 

-------------------SPOMINI NA ROMANJA:

FATIMA – STOLETNICI NAPROTI

Fotofrafije z romanja v Lurd, Santiago in Fatimo 2015

Od:  13.  do:  21. aprila 2015                   
>>> Slike in posnetki z romanja v Fatimo 2014 >>>

---------------------------------------------------------

Devetdnevnica k blaženima Fatimskima pastirčkoma

Liturgični god pastirčkov je 20. februarja. 
Vsi posvečeni Jezusovemu in Marijinemu Srcu smo povabljeni, da se nanj pripravimo s pričujočo devetdnevnico.
Povabimo še druge, zlasti otroke.

 

Prvi dan

Blažena fatimska pastirčka Frančišek in Jacinta, veliko sta molila k angelom in imela srečo, da vaju je obiskal angel miru. Naučita nas moliti tako, kot sta molila vidva. Pokažita nam, kako naj živimo v njihovi družbi in pomagajta nam, da v njih gledamo častilce Najvišjega, služabnike Matere Božje, naše zveste varuhe in znanilce miru. Oče naš, Zdrava Marija, Slava …

Drugi dan

Blažena fatimska pastirčka Frančišek in Jacinta, Marijo sta videla v neizrekljivi lepoti, bolj sijočo kot sonce, in sta nemudoma sprejela povabilo, da se popolnoma darujeta Bogu. Naučita tudi nas, da se velikodušno darujemo. Vlijta nam pogum, da se bomo v vseh trenutkih življenja, tudi najbolj bolečih, spomnili, da je Božja milost naša tolažba. V Devici Mariji nam pomagajta odkriti Tisto, ki je vsa Lepa, vsa Sveta, vsa Brezmadežna. Oče naš, Zdrava Marija, Slava …

Tretji dan

Blažena fatimska pastirčka Frančišek in Jacinta, Marija je vama obljubila, da vaju bo vzela s seboj v nebesa, in je vama pokazala svoje s trni prebodeno Srce. Napravita nas občutljive za bolečino, ki ji ga povzročata preklinjanje in nehvaležnost ljudi. Izprosita tudi nam milost, da jo bomo mogli tolažiti s svojimi molitvami in žrtvami. Povečajta v nas hrepenenje po nebesih, kjer jo bomo mogli skupaj še bolj tolažiti s svojo ljubeznijo. Oče naš, Zdrava Marija, Slava ...

Četrti dan

Blažena fatimska pastirčka Frančišek in Jacinta, pogled na pekel vaju je navdal z grozo, in trpljenje svetega očeta vaju je globoko zaznamovalo. Naučita nas uporabljati dve veliki sredstvi, ki vama ju je Marija pokazala za reševanje duš: posvetitev njenemu brezmadežnemu Srcu in zadostilno obhajilo na prve sobote v mesecu. Molita z nami za mir v svetu, za svetega očeta, za Cerkev. Skupaj z nami prosita Boga, da nas reši pekla in privede vse duše v nebesa. Oče naš, Zdrava Marija, Slava ...

Peti dan

Blažena fatimska pastirčka Frančišek in Jacinta, Marija vaju je prosila, da molita in se žrtvujeta za  uboge grešnike, za katere nihče ne moli in se zanje ne žrtvuje. Pomagajta nam, da začutimo isti klic za vse te trpeče in nemirne duše. Naj posredujemo pri spreobrnjenju sveta. Izprosita nam vajino neomajno zaupanje v Marijino dobroto, ki prekipeva v ljubezni do vseh svojih sinov, in v Božje usmiljenje, ki želi, da bi se vsi ljudje rešili. Oče naš, Zdrava Marija, Slava ...

Šesti dan

Blažena fatimska pastirčka Frančišek in Jacinta, ki sta videla Marijo v njeni sijajni in edinstveni lepoti in vesta, da je mi nismo videli. Pokažita nam, kako naj jo odslej gledamo z očmi svojega srca. Pomagajta nam dojeti čudovito sporočilo, ki vama ga je zaupala. Napravita, da ga bomo v polnosti živeli in ga posredovali ljudem v naši okolici in v svetu. Oče naš, Zdrava Marija, Slava ...

Sedmi dan

Blažena fatimska pastirčka Frančišek in Jacinta, Marija vama je povedala, da želi kapelo njej v čast, in vama razodela, da je »Kraljica rožnega venca«. Naučita nas moliti rožni venec ob premišljevanju skrivnosti življenja njenega Sina Jezusa. Razplamtita v nas vajino ljubezen, da bomo skupaj z vama mogli ljubiti Kraljico rožnega venca in častiti »skritega Jezusa«, resnično navzočega v tabernakljih naših kapel in cerkva. Oče naš, Zdrava Marija, Slava …

Osmi dan

Blažena fatimska otroka, Marija vaju tako močno ljubi. V času svoje bolezni sta izkusila hudo trpljenje in ga z vedrino sprejela vse do poslednje daritve svojih življenj. Naučita tudi nas darovati naše preizkušnje in stiske. Pokažita nam, kako nas trpljenje upodobi po Jezusu, po Njem, ki je hotel rešiti svet s pomočjo križa. Pomagajta nam odkriti, da trpljenje nikoli ni nekoristno, ampak je vir očiščenja za nas same, vrelec rešitve za druge in izvir ljubezni do Boga. Oče naš, Zdrava Marija, Slava ...

Deveti dan

 

Blažena fatimska pastirčka Frančišek in Jacinta, nista se bala smrti in Marija vaju je prišla iskat, da bi vaju pripeljala v nebesa. Naučita nas, da ne bomo gledali na smrt kot na nesrečo in nesmisel, ampak kot na edino sredstvo prehoda s tega sveta k Bogu, vstopa v večno luč, kjer bomo srečali tiste, ki smo jih ljubili. Vlijta nam gotovost, da v tem prehodu ne bo nič zastrašujočega, ker se z njim ne bomo soočili sami, ampak skupaj z vama in z Devico Marijo. Oče naš, Zdrava Marija, Slava …

Iz knjižice François et Jacinthe od J.-F. de Louvencourt, Editions Bénédictines2001

 

 

Prvi slovenski dan v Schiu

V soboto, 14. junija, smo se tudi iz Grosuplja udeležili romanja v Schio, kjer je potekal prvi slovenski dan pri Mariji Kraljici ljubezni. Iz sedmih slovenskih župnij je prišlo okoli 250 romarjev. V župnijah Ivančna Gorica in Tržič – Bistrica so imeli letos spomladi posvetitev Kraljici Ljubezni, v Višnji Gori pred petimi leti, v Videm – Dobrepolju pred tremi, pri nas lani, v župniji Krka in Stari Trg pri Ložu pa se še pripravljajo. 
Sveto mašo je ob somaševanju duhovnikov vodil upokojeni nadškof Alojz Uran. Mirco Agerde je spregovoril o pomenu posvetitve Mariji in nas pripravil, da smo to posvetitev obnovili. Nagovorila nas je tudi gospa Rita Baron, žena pokojnega vidca Renata.

Popoldne smo v procesiji ponesli Marijin kip in z molitvijo rožnega venca prehodili pot odrešenja po parku mimo nazareške hišice, jaslic, kapele vstajenja, kripte Marijinega prikazanja in zaključili z litanijami Matere Božje v kapeli Cenacolo.

Obiskali smo še grob sv. Bakhite, kjer smo kratko pomolili in slišeli še nekaj o tej preprosti svetnici, med drugim tudi o enem zadnjih večjih čudežev, ki se je zgodil pred kratkim. Deklica z levkemijo je kljub velikemu dvomu staršev, odšla na grob sv. Bakhite, prosila in ozdravela od te težke bolezni.

 

Lurd, Compostela, Fatima:   junij 2014

 

San Giovanni Rotondo: oktober 2013

 

Mednarodni festival mladih v Medžugorje: 31. julij do 6. avgust 2013
Print Friendly and PDF