Preskoči na vsebino


Vnesite vaš naslov

1. srečanje, sobota, 9 .2. 2013   - zapis po zvočnem posnetku

Hvaljen Jezus Kristus!

Slišali ste, da mi je ime Mirco (Agerde). Prihajam iz SCHIA, to je provinca Vicenza, Italija, kjer se je skoraj 20 let Marija prikazovala v majhnem zaselku Schio. Prikazovala se je možu Renatu Baronu  od 1985 - 2004.

Začel sem zahajati v te kraje, ko sem bil še mlad. Bilo mi je takrat 20 let. Zares sem se navdušil in sem čutil,  kako me to Marijino sporočilo privlači. Imel pa sem to milost, da sem lahko dojel in lahko spremenil svoje življenje. Vse dokler ni prišel  tisti 1. nov. 1996, ko je Marija ob koncu prikazovanja, na vzpetini (Monte Christo) v Schiu, kjer se je pogosto prikazovala, na koncu križevega pota, skupini 96 moških pridružila tudi moje ime. To so moški, ki jih je Marija v tem obdobju od  1988 - 2004 poklicala  po imenu, drugega za drugim. Na ta način je prosila tudi mene za sodelovanje. Moje sodelovanje je v tem, da skušam pomagati pri pripravah na posvetitev  tistim, ki se želijo izročiti Marijinemu  brezmadežnemu Srcu. Med mnogimi prošnjami, ki jih je Marija izrekla v Schiu,  je prav ta,

  1. da bi se posvetili Marijinemu brezmadežnemu Srcu

  2. da bi ščitili življenje od naravnega spočetja do naravne smrti in

  3. bratska, usmiljena ljubezen do osamljenih  in zapuščenih .

Zame je veliko veselje, celo milost, da sem lahko danes  v tej cerkvi, tej župniji. Slišal sem, da je velika. Prišel sem prav zato, da bi lahko govoril o tej posvetitvi. Sledeč župniji Višnja gora in  župniji Videm-Dobrepolje, se bo tudi ta župnija posvetila Brezmadežnemu Srcu Device Marije. Mi smo tukaj, da bi nekaj več povedali o sami posvetitvi.
Na začetku bi se želeli vprašati, kateri so temelji posvetitve, o katerih bomo govorili. Predvsem pa nas zanima, kaj pomeni posvetitev in zakaj Marija zanjo prosi.
Pa začnimo pri temeljih.  Da bi lahko zgradili dobro, čvrsto hišo, so potrebni dobri temelji. In da bi bili res to  dobri temelji za neko duhovno stvar, saj ko se pogovarjamo o posvetitvi Mariji, se pogovarjamo o duhovnih stvareh. Ta naša tema mora biti utemeljena na božji besedi. Če temeljimo na božji besedi, bomo lahko zgradili močno hišo. In ko pridejo neurje in viharji, se ta hiša ne bo zrušila. Po drugi strani, če ne bi gradili na božji besedi, bi se zgodilo, da bi našo hišo ob prvem neurju lahko odneslo, če bi bila zgrajena na pesku namesto na skali.

1. temelj

Kateri so torej temelji posvetitve? Ali je res, da posvetitev temelji na  božji besedi ali ne?

Če beremo Evangelij, ali Sv. pismo Nove zaveze, lahko sami ugotovimo, da  nikjer ne piše, naj bi se posvetili Mariji. Če podrobneje pogledamo določene odlomke Evangelija, bomo našli osnovo, na kateri je Cerkev zgradila to marijansko pobožnost. In prvo od teh poglavij je na samem začetku evangelija, ko se govori o utelešenju (učlovečenju).  Kaj to pomeni utelešenje?   Pomeni, da je božja Beseda postala meso.  Druga oseba svete  Trojice je prevzela našo človeško podobo in naravo in se je pojavil sredi med nami Jezus Kristus. To se je zgodilo po Mariji. Ali bi lahko Bog Oče poslal svojega sina Jezusa na zemljo brez Marije. Seveda. Kajti Bogu nič ni nemogoče. On bi lahko poslal svojega sina na kakršenkoli način, tudi brez Marije. Toda dejstvo, da je sam izbral  Marijo, nam govori o tem, da je bil Bog sam tisti, ki je želel Marijo pridružiti k  svojemu odrešenjskemu načrtu. Na nek način se je Bog sam zaupal Mariji, ne da bi imel za to potrebo, da bi se zgodilo to veliko delo našega odrešenja. Sam Bog se ji je zaupal. In Marija je v polnem smislu besede vstopila  v načrt vesoljnega odrešenja.

2. temelj,

ki je še bolj jasen,  je tisti trenutek, ko Jezus ravnokar umira na križu, da bi dosegel, izpolnil naše odrešenje. Malo pred svojo smrtjo, ko Jezus vidi svojo mater pod križem in svojega  ljubljenega učenca, je rekel svoji materi:  »Žena, glej tvoj sin«. In se obrne k učencu: »Glej tvoja Mati«. Torej sam Jezus osebno, On, ki je božja beseda, se je zaupal Mariji, da bi prišel med nas kot človek. Ta isti Jezus, ki sedaj umira na križu, vse nas izroča Mariji in Marijo izroča vsakomur izmed nas. Zakaj? Zato, ker je apostol Janez  v tistem trenutku predstavljal vse nas. Predstavljal je Cerkev, ki se je rojevala.

Jezus, zapomnimo si, želi, da bi bila Marija naša mati. In želi tudi, da bi bil vsak od nas bil njen  otrok,  da bi se ji izročil, da bi se posvetil njenemu brezmadežnemu  Srcu. Na ta način nam Jezus daje spoznati dejstvo, ki je bistvenega pomena. Marija je bila pridružena  temu načrtu tudi na mojem osebnem nivoju. Jezus je Odrešenik. Ni Marija odrešenica. Je pa Jezus želel, da bi bila Marija pridružena, da bi nam osebno vsakomur pomagala v načrtu odrešenja.  In v svetlobi tega razmišljanja si zapomnimo neko pomembno stvar – predanost (zaupni odnos) katoliškega vernika do Marije. Ni nekaj izbirnega. Ne moremo biti katoličani, če nismo predani Mariji. Papež Pavel VI. je rekel: »Ne moremo biti kristjani, če nismo Marijanski«. Marija vstopa v naše življenje vere v polnem pomenu besede.

3. temelj

V tej posvetitvi pa obstoja še 3. temelj. To pa je dejstvo, da Marija sama osebno prihaja že 100 let, da osebno vabi k tej posvetitvi. Začelo se je v Fatimi, na Portugalskem (leta 1917). Pred 96 leti je v 3. fatimskem prikazanju Marija prosila, da bi bili vsi posvečeni njenemu brezmadežnemu Srcu. Da bi se Rusija posvetila, kajti pravi Marija:  iz Rusije bodo izšle napake, ki bodo katastrofalnega pomena za celoten svet. Marija je ob prikazanju  Luciji dala videti pekel. Potem pa je rekla trem pastirčkom:«Poglejte, kje bodo končale duše ubogih grešnikov. Da bi odrešili duše, ne tiste, ki so že v peklu, ampak tiste, ki tvegajo, da tja pridejo, želi Bog Oče v svetu vzpostaviti  pobožnost k mojemu  brezmadežnemu Srcu. Vsi se posvetite meni.  Posvetite meni Rusijo« in tako naprej.

V Schiu, kar sem povedal že na začetku, se je Marija prikazovala skoraj 20 let. Vedno znova je pozivala v svojih sporočilih za to posvetitev k brezmadežnemu Srcu.

Nekega dne je rekla Marija: »Poznam vsako vašo željo. Potrudite se tudi vi, da mi izpolnite eno mojo željo. Pričakujem, da se boste vsi posvetili mojemu brezmadežnemu Srcu«. To je zelo lepa prošnja. Prošnja, ki od nas pričakuje, oz.  prosi popolno zaupanje Mariji. Marija pravi: »Poznam vas vse. O vas vem vse. Poznam tisto, kar imate v srcu, poznam vašo preteklost, vašo sedanjost, poznam pa celo  vašo prihodnost. Vem, katera so  vaša trpljenja,  kaj so vaše skrbi, vaši grehi. Vse to o vas vem«. In ob tem, ko pravi, da nas pozna, pravi, da nam prihaja naproti  v naših željah, če so to želje,  ki so dobre in primerne za naše odrešenje. Zatorej Marija prosi, tudi vi mi pridite nasproti. Tudi jaz imam svojo željo, da bi se vi posvetili mojemu brezmadežnemu Srcu.
To so tisti temelji, ki so jasni in se nanašajo na posvetitev. Ne bomo govorili o stvareh, ki niso res ali si jih je kdo izmislil. Tukaj govorimo o stvareh, ki temeljijo na božji besedi in ki  so božja volja.

Pa se vprašajmo, iz česa se sestoji ta posvetitev. Kaj sploh pomeni?  Da bi to spoznali, se povrnimo za trenutek pod križ. Slišali smo zelo lep stavek, ki ga je Jezus rekel:  »Glej, tvoja Mati«,  »Glej, tvoj Sin.«  Kaj pravi Evangelij  o Janezu v tistem trenutku? Zelo lepe besede nam povedo: »In od tistega trenutka vzame učenec Marijo k sebi domov, v svojo hišo«. Vzeti Marijo s seboj v svojo hišo.  To pomeni posvetiti se Mariji. Janez je vzel Marijo s seboj. O kakšni hiši govorimo? Ne gre toliko za naše prebivališče. Gre bolj za  tisto našo resnično, pravo hišo. Kaj bi to bilo? Naše srce. Tja moramo sprejeti in vzeti Marijo. To je naše resnično prebivališče. Marija bi želela vstopiti v ta naš notranji dom. Da bi lahko z njo delili prav vse. Da bi naše veselje in naše trpljenje delili z njo. In, če bomo Mariji dovolili, da vstopi v našo hišo, kaj bo ona za nas storila? Ali bo ona dopustila, da bi mi služili njej?  Ne, ona bo služila nam!  Na kakšen način bo to storila? Tako, da nam bo pomagala živeti naše krstne obljube. Katere pa so te  naše krstne obljube? Tiste, ki smo jih izrekli na dan lastnega krsta. Odrekam se satanu in vsem njegovim delom, zapeljevanjem. (Verujem v Boga Očeta, Sina in Svetega Duha, v Katoliško cerkev, odpuščanje grehov v naše vstajenje in v večno življenje)! To so tiste obljube, ki smo jih dali na dan krsta. Vendar bi lahko kdo rekel: »Jaz nisem obljubil ničesar. Ker takrat, ko smo bili krščeni smo bili (tako veliki) - dojenčki. Jaz se ničesar ne spomnim od teh trenutkov svojega krsta«.

Nekega dne je Marija rekla Renatu«: Ko ste vi bili krščeni, so drugi rekli DA namesto vas, botri in naši starši.« Potem pa Marija nadaljuje –
» S posvetitvijo mojemu brezmadežnemu srcu, vam dajem  priložnost, da izrečete svoj lastni pristanek, svoj lastni DA Bogu.

To pomeni obnovitev svojih krstnih obljub, s čimer se želimo potruditi, da sprejmemo Marijo in jo vzamemo v svojo hišo, v svoj dom, da bi ona, ki je popolna Kristusova učenka, nam mogla pomagati, da bi postali pravi Kristusovi učenci. Pravi Kristusov učenec je tisti,  ki se vsak dan posebej potrudi, da se odreče satanu, hudiču in  vsem njegovim delom. Ampak tega ne moremo sami. Preveč smo krhki, slabotni, da bi to naredili sami. Zato potrebujemo pomoč matere Marije. Pomoč Matere, ki nam želi vse najboljše. In kaj je tisto, kar je za nas najboljše? Jezus Kristus, ki je Pot, Resnica in Življenje, edini Odrešenik sveta, on je najboljše za vsakogar in najboljše od vsega. In Marija nam bo posredovala Jezusa.  Marija ne zadržuje nikogar za se, pač pa te vodi k Jezusu. In Marija ti pove, stori tisto, kar ti bo On naročil.

Torej,  posvetiti se Mariji, ne pomeni neke redovne zaobljube, kot to storijo redovnice in redovniki. Posvetiti se Mariji, pomeni potruditi se, s pomočjo Marije seveda, ki je posvečena Bogu Očetu, naj bolj vzvišena med vsemi posvečenimi, da živimo svoje krstne obljube.

Zakaj bi Marija tako vztrajala na tej posvetitvi njenemu brezmadežnemu Srcu? Marija želi posvetitev posameznikov, prosi za posvetitev župnij, redovnih ustanov, pravzaprav tudi škofij, želi posvetitev vseh. Zakaj to prosi? Sama je to povedala nekega dne, ko se je prikazala Renatu. Rekla je: »Otroci moji. V teh časih se premalo živi po Božjih zapovedih. Na ta način, hodeč po tej poti, se bo človek izgubil«  in doda: »Vi, ki pripadate temu rodu, ste si izmislili nov greh«. Kot da jih ne bi imeli že dovolj, pa smo si izmislili še nov greh. Kaj bi lahko bil ta greh?

Grešiti, greh opravičevati in celo sprejemati zakone, ki ga uzakonjajo. V zgodovini človeštva se je vedno grešilo. Danes pa smo prišli smo do točke, ki je onkraj greha. Pravzaprav smo greh uzakonili. Poglejmo vso Evropo. Tudi vi v SLO poglejte, kaj se dogaja. Kaj je danes postalo legalno v Evropi? Ločitev, uničenje družine, abortus - splav je postal uzakonjen. Pomislite! V Evropi se zgodi splav vsakih 11 sekund. To je neprestana žrtev. Ta kontinent postaja vedno starejši. Ni več mladih, da bi stopili na mesto tistih, ki odhajajo. Želijo in v nekaterih  državah so celo uzakonili evtanazijo. Prejšnji teden so v Franciji in v Angliji  sprejeli zakon,  ki odobrava istospolne zakonske skupnosti. Ženska se lahko poroči z žensko, moški z moškim. Ta način zakona, ki dejansko sploh ni zakon, želi Evropa, da se sprejme v vseh evropskih. državah.

Dragi bratje in sestre, sedaj lahko razumemo, zakaj Marija posreduje. Marija vidi, kako vera izginja. Marija vidi, koliko je teh stvari, ki niso dobre. Marija vidi, kako nas ni več strah greha. Celo prišlo je do točke, ko se greh smatra za nekaj dobrega. Marija nas torej prosi, da bi ji pomagali. Marija želi, da ji pomagamo z molitvijo, s posvetitvijo, s svojim pričevanjem vere, s svojim lastnim spreobr-nenjem, da ji pomagamo z molitvijo rožnega venca.  Ni se nam potrebno sramovati tega, da smo kristjani. Sicer bo izginilo tudi krščanstvo. Potrebno je, da imamo pogum. Da se čutimo močne in da rečemo, da smo kristjani. Čeprav je toliko zla in greha v svetu, ne smemo izgubiti upanja. Marija je namreč obljubila, da bo na koncu njeno brezmadežno Srce slavilo zmago. To je tista naša gotovost.  »Na koncu bo moje brezmadežno Srce slavilo zmago. In svetu bo dano obdobje miru in pravičnosti, kot ga še nikdar  ni videl.«

Torej, posvetiti se Mariji, pomeni, postati njeni vojaki (pričevalci), da bi ji pomagali pri tem končnem zmagoslavju brezmadežnega Srca.  Želim vam in tej župniji, da bi postali tudi vi njeni pomočniki, da bi vas poslala v svet in po vas razširila, delila svojo materinsko dobroto. Vse to v luči njene največje zmage nad zlom.

Lokacija:
Print Friendly and PDF