Preskoči na vsebino


Molitev k sv. Jožefu

Edson Glauber:

SPOROČILO SVETEGA JOŽEFA: GROSUPLJE 19.6.2013

 

Tridesetdnevnica v čast sv. Jožefu

Posvetitev trem svetim srcem

Devetdnevnica v čast sv. Jožefu

Sveti Jožef iz Nazareta je bil mož Device Marije in Jezusov krušni oče.

Ko je Jožef, ki je bil zaročen z Marijo opazil, da je noseča, je sklenil, da jo skrivaj odslovi, in se mirno loči od nje. Toda prikazal se mu je Gospodov angel in dejal, naj jo vzame za svojo ženo, ker je otrok »Sveti«, od Boga.

Jožef je tako naredil in bil navzoč pri Jezusovem rojstvu v Betlehemu. Angel ga je tam v sanjah opozoril naj z detetom in njegovo materjo zbeži v Egipt, ker hoče Herod otroka umoriti. Po Herodovi smrti so se naselili v Nazaretu, v Galileji. Tam je Jožef, tesar, skrbel za Jezusa in Marijo.
V teh letih brez posebnih nadnaravnih dogodkov so ljudje iz Nazareta gledali na Jezusa preprosto kot na »sina tesarja Jožefa.«

Kot verna oseba, »pravičen mož«, je Jožef sledil Božjemu klicu v skrivnostnih okoliščinah Jezusovega prihoda na svet.
In Bog je zaupal temu pobožnemu in ponižnemu možu enkratno nalogo: skrb za svojega edinega Sina, ki je v Nazaretu  odraščal kot otrok in mladenič. Skozi stoletja so kristjani častili Jožefa in ga prosili za zaščito in pomoč.

Devetdnevnica, molitev, ki se moli devet dni, je način molitve z vztrajnostjo. Tako kot so molili apostoli od Jezusovega vnebohoda do binkošti, da so prejeli darove Svetega Duha, tako molimo mi devet dni za kakšno posebno pomoč, ki jo potrebujemo mi ali naši bližnji in se obračamo tudi na sv. Jožefa, da s svojo priprošnjo podpre našo molitev.

Spoznajte moč priprošnje Svetega Jožefa

+ V imenu Očeta, in Sina in Svetega Duha. Amen.

O Bog, ozri se name in me poslušaj,
Gospod, pridi in mi pomagaj.
Slava Očetu in Sinu in Svetemu Duhu,
kakor je bilo v začetku, tako zdaj in in vselej in vekomaj. Amen.

Vsemogočni Bog, Oče milosti in delivec vseh darov,  prihajam pred Tebe, da Te častim v Tvojih svetnikih in jih prosim za njihovo pomoč v mojih potrebah.
Ti si obljubil, da bodo tisti, ki prosijo, prejeli;
tisti, ki iščejo, bodo našli;
tisti, ki trkajo, se jim bo odprlo.
Poslušaj molitev svoje Cerkve, sprejmi moje prošnje, in odpusti moje grehe. Amen.

Sveti Jožef, pravičen in pošten, z očetovsko skrbnostjo si vzgajal Jezusa
in z ljubeznijo zakonca delil svoje življenje z Marijo, njegovo Materjo.
Zaupam v tvojo pomoč in v tvoje roke izročam te moje prošnje…
                
(predloži svoje prošnje Bogu)
Sveti Jožef, v mirnem Nazaretu si slišal navdihe Svetega Duha in si s čudovitim zaupanjem zvesto izpolnil Božjo voljo. V nemiru mojih dni mi pomagaj slišati navdihe Svetega Duha in sprejeti voljo nebeškega Očeta.  
                            (Zmoli eno  molitev za dan)

1. dan
Bog Oče, voditelj tistih, ki poslušajo in pomočnik tistih, ki slišijo Tvoj glas, govori mi, kot si govoril svetemu Jožefu, prerokom in apostolom in mi pomagaj izpolniti Tvojo voljo, ki živiš in kraljuješ vekomaj. Amen.
2. dan
Bog Oče, Ti ljubiš svoje ljudstvo. Blagoslovi nas, kot si blagoslovil Svetega Jožefa, blagoslovi moje (naše) delo in daj, da bo vse, kar bom storil, narejeno  z ljubeznijo. Po Kristusu, našem Gospodu. Amen
3. dan
Bog, naš Oče, ti si vedno zvest, vedno se nas usmiliš in ob pravem času nam podeliš svoj blagoslov. Pomagaj mi zaupati v Tvojo dobroto in moč, kot je zaupal Sveti Jožef. Nikoli naj ne izgubim upanja, da mi boš naklonil čudovite darove, ki si mi jih obljubil. Po Kristusu, našem Gospodu. Amen.
4. dan
Bog, naš Oče, blagoslovi mojo ( našo) družino. Ohrani nas varne pred zlom, in nikoli ne dopusti,
da nas zlo premaga. Daj, da ostane mir in ljubezen v naših srcih. Po Kristusu, našem Gospodu. Amen.
5. dan
Bog, naš Oče, ki ljubiš vse otroke, bodi usmiljen do naših otrok.  Daj jim oči vere, da bodo videli daleč, odprta ušesa za Tvojo besedo in ljubeče srce v katerem bo prebival Sveti Duh in bodo zvesto hodili za Tvojim Sinom, ki s Teboj živi in kraljuje vekomaj. Anen.  
6. dan
Bog, naš Oče, blagoslovi naš dom. Duhovna prisotnost Device Marije in sv. Jožefa naj se čuti pri naši mizi, v naših besedah in dejanjih in pošlji blagoslov vsem, ki živimo pod isto streho. Po Kristusu, našem Gospodu. Amen.
7. dan
Bog, naš Oče, daj svojega Svetega Duha vsem očetom. Kot sv. Jožefu, jim daj v srca ponižne ljubezni za njihove žene in otroke ter moč za odpuščanje in potrpežljivost. Po Kristusu, našem Gospodu. Amen.
8. dan
Bog, naš Oče, daj zavetje tistim, ki to potrebujejo, in združi zopet razdeljene družine.
Daj nam dovolj hrane in primerno delo, da zaslužimo naš vsakdanji kruh.
To te prosimo po Kristusu, našem Gospodu. Amen.
9.dan
Bog, naš Oče, blagoslovi vse družine, posebno tiste v stiski. Prosimo za revne, za tiste, ki pogrešajo topel dom, za vse, ki so v pregnanstvu. Podeli jim, Gospod, za varuha  sv. Jožefa. ki živiš in kraljuješ vekomaj. Amen.

Vsaki dan zaključi devetdnevnico z enim Očenašem, Zdravo Marijo in Slava Očetu...
Molimo lahko tudi ves mesec…

POBOŽNOST K PREČISTEMU SRCU SVETEGA JOŽEFA

Pozdravljen, sveti Jožef, Davidov sin, pravični in čisti, Modrost je s teboj. Blagoslovljen si med vsemi možmi in blagoslovljen je Jezus, sin Marije, Tvoje zveste neveste. Sveti Jožef, vreden »oče« in varuh Jezusa Kristusa in svete Cerkve, prosi za nas grešnike. Izprosi nam od Boga Božjo modrost, zdaj in ob naši smrtni uri. Amen!

 

  1. Sveti Jožef, zaradi žalosti in radosti, ki si jih doživel ob materinstvu Device Marije, me očetovsko spremljaj v življenju in smrti.

Oče naš, Zdrava Marija…  Pozdravljen, sveti Jožef – 10 krat, Slava Očetu …    

  1. Sveti Jožef, zaradi žalosti in radosti, ki si jih doživel ob rojstvu Jezusa, me  očetovsko spremljaj v življenju  in smrti.

Oče naš…

  1. Sveti Jožef, zardi žalosti in radosti, ki si jih doživel ob obrezovanju Jezusa, me očetovsko spremljaj v življenju in smrti.

Oče naš…

  1. Sveti Jožef, zaradi žalosti in radosti, ki si jih doživel ob prerokbi starčka Simeona, me očetovsko spremljaj v življenju in smrti.

Oče naš…

  1. Sveti Jožef, zaradi žalosti in radosti, ki si jih doživel na begu v Egipt, me očetovsko spremljaj v življenju in smrti.

 Oče naš…

  1. Sveti Jožef, zaradi žalosti in radosti, ki si jih doživel ob vrnitvi iz Egipta, me očetovsko spremljaj v življenju in smrti.

Oče naš…

  1. Sveti Jožef, zaradi žalosti in radosti, ki si jih doživel, ko si izgubil in spet našel Jezusa v templju, me očetovsko spremljaj v življenju in smrti.

Oče naš…

 

POSVETITEV TREM SVETIM SRCEM

Presveto Srce Jezusovo,

brezmadežno Srce Marijino,

prečisto Srce svetega Jožefa,

danes vam posvetim

svoje misli, svoje besede in svojo dušo,

da se v tem dnevu izvrši vaša sveta volja. Amen.

 

TRIDESETDNEVNICA ZAŠČITNEGA PLAŠČA V ČAST OČAKU SVETEMU JOŽEFU

 V imenu Očeta in Sina in Svetega Duha. Amen. Jezus, Jožef in Marija, danes vam posvetim svoje srce in svojo dušo.

(Sledi trikrat ”Slava Očetu” v zahvalo Sveti Trojici, da je povzdignila svetega Jožefa na tako častno mesto.)

 IZROČITEV

I

Tukaj sem, slavljeni Očak. Pobožno klečim pred teboj. Prinašam ti skrbno izbrane molitve in obljubljam da ti bom zvesto in iskreno vdan. V tvojo čast bom v življenju storil vse, kar bo v moji moči, da ti vselej izkažem svojo ljubezen. Sveti Jožef, pomagaj mi!

Stoj mi ob strani, zdaj in vselej, predvsem pa ob uri moje smrti, kot sta bila Jezus in Marija ob tebi, da te bom lahko nekega dne večno častil v nebeški domovini. Amen.

II

Slavljeni Očak sveti Jožef, ponižno klečim pred teboj in ti vdano izkazujem svoje spoštovanje. Sprejmi ta izbrani zaklad molitve v spomin na premnoge kreposti, s katerimi je ozaljšano tvoje sveto Ime.

V tebi se je dovršil skrivnostni sen tvojega predhodnika, očaka Jožefa. Še več, nebeško Sonce te je obsijalo z najbolj bleščečimi žarki in skrivnostna luna Marija te je osvetlila s svojo toplo lučjo.

O, slavljeni Očak, zgled svetega Jakoba, ki se je osebno poveselil s svojim ljubljenim sinom, povzdignjenim nad egiptovski prestol, in pritegnil tudi druge sinove. Kako naj ne bi zgled Jezusa in Marije, ki te častita z vsem spoštovanjem in zaupanjem, pritegnil mene, da tebi v čast spletem venec skrbno izbranih molitev?

Mogočni svetnik, daj, da Gospod upre svoje dobrotljive oči vame. Po zgledu očaka Jožefa, ki ni zavrnil obtoženih bratov, temveč jih je sprejel z vso ljubeznijo, jih branil ter rešil lakote in smrti, ti, slavljeni Očak, posreduj pri Gospodu, da me v tej solzni dolini nikoli ne zapusti.

Izprosi mi milost, da bom v družbi zvestih služabnikov, ki brezskrbno prebivajo pod plaščem tvojega varstva. Tega varstva želim biti deležen vse dni svojega življenja in ob svoji smrtni uri. Amen.

MOLITVE

I

Pozdravljen, častitljivi sveti Jožef, varuh neprecenljivih zakladov Nebes, zemeljski oče in varuh Njega, ki vse vzdržuje pri življenju.

Ob Presveti Devici Mariji si Svetnik, ki je najbolj vreden naše ljubezni in čaščenja. Med vsemi si bil samo ti deležen časti, da si lahko vzgajal, vodil, hranil in objemal Mesijo, ki so ga želeli videti  mnogi preroki in kralji.

Sveti Jožef, reši mojo dušo in mi od Božjega Usmiljenja izprosi milost, za katero te ponižno prosim. Blaženim dušam v vicah pa izprosi olajšanje v njihovih mukah.  Slava Očetu in Sinu … (trikrat)

 II

 O, mogočni sveti Jožef, postavljen si za vesoljnega zavetnika Cerkve. Med vsemi svetniki kličem k tebi, velik zaščitnik ubogih, in tisočkrat blagoslavljam tvoje Srce, pripravljeno pomagati v vsaki potrebi.

K tebi, dragi sveti Jožef, se zatekajo vdove, sirote, zapuščeni, žalostni, nesrečniki vseh vrst. Ni je bolečine, stiske ali nesreče, v kateri ne bi ti milostno priskočil na pomoč.

Blagovoli torej uporabiti meni v prid vse tisto, kar ti je Bog dal na razpolago, da lahko dosežem milost, za katero te prosim. In ve, svete duše v vicah, prosite svetega Jožefa zame.

Slava Očetu in Sinu … (trikrat)

 III

 Premnogim, ki so te prosili pred mano, si podelil tolažbo, mir in milosti ter jim izkazal naklonjenost. Moja otožna in užaloščena duša ne najde pokoja v stiskah, ki jo tarejo.

Predragi svetnik, ti poznaš vse moje potrebe, še preden jih izrazim v molitvi. Ti veš, kako zelo potrebujem milost, zaradi katere se obračam nate. Klečim pred tvojim obličjem in vzdihujem pod težo bremena, ki me zasužnjuje. Nobeno človeško srce mi ni tako blizu, da bi mu lahko zaupal svoje bolečine; in četudi bi v kakšni usmiljeni duši našel sočutje, mi vendarle ne bi mogla pomagati.

Zato se v upanju, da me ne boš zavrnil, zatekam k tebi. Sveta Terezija je namreč v svojih spominih zapisala: ”Za katerokoli milost boste prosili svetega Jožefa, vam bo zagotovo dana.”

O, sveti Jožef, tolažnik žalostnih, usmili se moje bolečine in svetih duš v vicah, ki upajo v naše molitve. Slava Očetu in Sinu … (trikrat)

IV

Oh, vzvišeni Svetnik, zaradi svoje popolne poslušnosti Bogu, usmili se me.

Zaradi svojega svetega življenja in pomoči ubogim, usliši me.

Zaradi svojega predragocenega imena, pomagaj mi.

Zaradi svojega najmilejšega Srca, hiti mi pomagat.

Zaradi svojih svetih solz, bodi moja opora.

Zaradi svojih sedmih žalosti, bodi usmiljen z mano.

Zaradi svojih sedmih radosti, potolaži moje srce.

Vsega hudega na duši in telesu, osvobodi me.

Vseh nevarnosti in nesreč, reši me.

Podpri me s svojim svetim varstvom in mi s svojim usmiljenjem in močjo izprosi vse potrebno, predvsem pa milost, ki jo še posebej potrebujem.

Svetim dušam v vicah pa izprosi takojšnjo osvoboditev vseh muk.

          Slava Očetu in Sinu … (trikrat)

V

Častitljivi sveti Jožef, nešteto milosti in pomoči izprosiš pomoči potrebnim.
Bolniki vseh vrst, zatirani, obrekovani, prevarani, oropani vsakršne človeške tolažbe, ubogi in lačni kruha prosijo za tvoje kraljevo varstvo in so v svojih prošnjah uslišani. Ne dopusti, predragi sveti Jožef, da bi bil med tolikimi, ki so bili deležni tvoje dobrote, samo jaz prikrajšan za milost, za katero te prosim. Izkaži tudi meni svojo mogočnost in dobroto in v hvaležnosti bom klical: ”Naj živi na veke slavljeni Očak sveti Jožef, moj mogočni zaščitnik in rešitelj svetih duš v vicah.”
Slava Očetu in Sinu … (trikrat)

 VI

 Večni Bog Oče, po zasluženju Jezusa in Marije mi blagovoljno podeli milost, za katero te goreče prosim. V imenu Jezusa in Marije vdano klečim pred tvojim svetim obličjem in te ponižno prosim, da sprejmeš mojo trdno odločitev, da bom stanovitno vztrajal med njimi, ki hočejo živeti v varstvu svetega Jožefa. Blagoslovi torej ta dragoceni venec molitev, ki mu ga poklanjam v znamenje predanosti.
Slava Očetu in Sinu … (trikrat)

 

O, sveti Jožef, brani sveto Cerkev pred vsemi nasprotovanji in razprostri nad vsakim izmed nas plašč svojega svetega varstva.

MILOSTNE PROŠNJE

v spomin na skrivnostno življenje svetega Jožefa z Jezusom in Marijo

 

Sveti Jožef, prosi Jezusa, naj pride v mojo dušo in jo posveti.

Sveti Jožef, prosi Jezusa, naj pride v moje srce in ga vname za dobroto.

Sveti Jožef, prosi Jezusa, naj pride v moj razum in ga razsvetli.

Sveti Jožef, prosi Jezusa, naj pride v mojo voljo in jo utrdi.

Sveti Jožef, prosi Jezusa, naj pride v moje misli in jih prečisti.

Sveti Jožef, prosi Jezusa, naj pride v moje čute in jih vodi.

Sveti Jožef, prosi Jezusa, naj pride v moje želje in jih usmerja.

Sveti Jožef, prosi Jezusa, naj pride v moja dejanja in jih blagoslovi.

Sveti Jožef, izprosi mi od Jezusa njegovo sveto ljubezen.

Sveti Jožef, izprosi mi od Jezusa posnemanje tvojih vrlin.

Sveti Jožef, izprosi mi od Jezusa pravo ponižnost duha.

Sveti Jožef, izprosi mi od Jezusa milino srca.

Sveti Jožef, izprosi mi od Jezusa dušni mir.

Sveti Jožef, izprosi mi od Jezusa sveti strah božji.

Sveti Jožef, izprosi mi od Jezusa željo po popolnosti.

Sveti Jožef, izprosi mi od Jezusa nežnost značaja.

Sveti Jožef, izprosi mi od Jezusa čisto in usmiljeno srce.

Sveti Jožef, izprosi mi od Jezusa ljubezen do trpljenja.

Sveti Jožef, izprosi mi od Jezusa modrost večnih resnic.

Sveti Jožef, izprosi mi od Jezusa vztrajnost pri izvrševanju dobrega.

Sveti Jožef, izprosi mi od Jezusa trdnost pri prenašanju križev.

Sveti Jožef, izprosi mi od Jezusa nenavezanost na dobrine tega sveta.

Sveti Jožef, izprosi mi od Jezusa, da se bom držal zanesljive poti v Nebo.

Sveti Jožef, izprosi mi od Jezusa, da bom obvarovan vsake grešne priložnosti.

Sveti Jožef, izprosi mi od Jezusa sveto hrepenenje po Raju.

Sveti Jožef, izprosi mi od Jezusa, da bom vztrajal do konca.

Sveti Jožef, naj se nikoli ne oddaljim od Tebe.

Sveti Jožef, naj te moje srce nikoli ne preneha ljubiti in moj jezik ne slaviti.

Sveti Jožef, naj ljubim Jezusa tako, kot si ga ljubil Ti.

Sveti Jožef, naj bom sprejet med tvoje vdane častilce.

Sveti Jožef, tebi se darujem, sprejmi me in mi pomagaj.

Sveti Jožef, ne zapusti me ob uri moje smrti.

 

Jezus, Marija, Jožef,

vam podarim svoje srce in svojo dušo.

 

Slava Očetu in Sinu … (trikrat)

 

 

VZKLIKI K SVETEMU JOŽEFU

 

I

 

Spomni se, prečisti ženin Device Marije, moj ljubeznivi varuh, da se še ni zgodilo, da bi kdo, ki te je prosil za varstvo in pomoč, ne bil uslišan in potolažen. S tem zaupanjem prihajam pred tvoje obličje in se ti goreče priporočam. O, zemeljski oče Odrešenika, ne zavrzi moje prošnje, temveč jo usmiljeno sprejmi in usliši. Amen.

 

II

 

Slavljeni sveti Jožef, ženin Device Marije in deviški oče Jezusa, imej me vselej v mislih in bdi nad menoj. Nauči me, da se bom trudil za svojo svetost in sprejmi pod svoje usmiljeno varstvo tiste neodložljive potrebe, ki jih danes izročam tvoji očetovski skrbi.

 

Odstrani vse ovire in težave in daj, da bodo moje uslišane prošnje v večjo slavo Gospoda in v dobro moje duše. V znamenje vdane hvaležnosti ti obljubljam, da bom oznanjal tvojo slavo, medtem ko z vso ljubeznijo poveličujem Gospoda, ki te je postavil za tako mogočnega v nebesih in na zemlji.

 

 LITANIJE SVETEGA JOŽEFA

 Gospod, usmili se
Kristus, usmili se
Gospod, usmili se

Kristus, sliši nas
Kristus, usliši nas
Bog Oče nebeški, - usmili se nas
Bog Sin, Odrešenik sveta
Bog Sveti Duh
Sveta Trojica, en sam Bog
Sveta Marija, – prosi za nas,
Sveti Jožef,
Slavni Sin Davidov
Luč očakov
Ženin božje Porodnice
Čisti varuh Device
Rednik Sina Božjega
Skrbni branitelj Kristusov
Glavar svete Družine
Jožef najpravičnejši
Jožef najčistejši
Jožef najmodrejši
Jožef najsrčnejši
Jožef najpokornejši
Jožef najzvestejši
Ogledalo potrpežljivosti
Ljubitelj uboštva
Zgled delavcev
Kras domačega življenja
Varuh devic
Steber družin
Tolažnik nesrečnih
Upanje bolnikov
Zavetnik umirajočih
Strah hudobnih duhov
Zaščitnik svete Cerkve
Jagnje božje, ki odjemlješ grehe sveta, – prizanesi nam, o Gospod,
Jagnje božje, ki odjemlješ grehe sveta, – usliši nas, o Gospod,
Jagnje božje, ki odjemlješ grehe sveta, – usmili se nas.

 SKLEPNA MOLITEV

 Slavljeni Očak sveti Jožef, od Boga postavljen za glavarja in varuha najsvetejše med vsemi družinami, varuj z nebes mojo dušo, ki hrepeni po tvojem svetem varstvu. Danes te izvolim za očeta, varuha, vodnika in  tvoji sveti skrbi izročam svojo dušo, svoje telo, vse, kar sem in kar imam, svoje življenje in svojo smrt.

Naj bom tvoj otrok, brani me pred vsemi sovražniki, vidnimi in nevidnimi. Stoj mi ob strani v vsaki stiski in me tolaži v bridkostih življenja, posebno pa v smrtnem boju.

 JOŽEF NAJČISTEJŠI ……..PROSI ZA NAS

ZAVETNIK DRUŽIN…

Fotografija: Što je Gospa rekla sv. Brigiti Švedskoj o sv. Josipu</p><br /><br /><br /><br />
<p>Moja kćeri, nažalost mnogi ljudi nemaju pojma o tome koliku je prednost Gospodin dao mojem svetom zaručniku Josipu i kako je velik njegov zagovor kod Boga za sve koji mu se preporučaju.</p><br /><br /><br /><br />
<p>Znaj, da je Josip veliki odvjetnik da siromašnim grešnicima postigne oproštenje i milost. Moraš biti zahvalna Gospodinu što ti je on to po meni objavio. Nastoj kroz čitav svoj život častiti moga zaručnika. Zahvaljuj Gospodinu što je udijelio Josipu tolike prednosti i milosti. Ja sam bila presretna što sam ga dobila za zaručnika. U svim svojim nevoljama moli se njemu i revno nastoj da ga i drugi časte. Budi sigurna da Bog daje na zemlji sve ono za što ga Josip u nebu zamoli. Gospodin će na Josipovu molbu udijeliti izvanredne milosti.</p><br /><br /><br /><br />
<p>(Iz knjige koju je odobrila Crkva „Revelationes sanctae Brigitte“ 6. Knjiga, 59 poglavlje)

God in praznik sv. Jožefa, moža Device Marije in Jezusovega skrbnika obhajamo 19. marca.

Kolikor je zanesljivo znanega o sv. Jožefu, je zapisano v evangelijih po Mateju in Luku (prim. Mt 1,1–2,23Lk 1,5–2,52). Genealogija obeh evangelijev ga uvršča med potomstvo kralja Davida (prim. Mt 1,16Lk 1,27). Čeprav je bil kraljevskega rodu, Jožef ni bil bogat. Po vsej verjetnosti je bil reven, kar je razvidno iz daru samo »dveh grlic ali dveh golobov« (Lk 2,24) ob Jezusovem darovanju v templju (bogatejše družine so bile po judovski postavi dolžne darovati več, prim. Mz 12,8). Jožefova družina je izvirala iz Betlehema v Judeji, vendar se je on preselil v Nazaret v Galileji, kjer je opravljal tesarsko obrt. Jožef se v evangelijih zadnjič omenja ob Jezusovem obisku templja v starosti približno 12 let (prim. Lk 2,41–52). Predvidevamo, da je Jožef umrl že pred začetkom Jezusovega javnega delovanja. Ostale zgodbe v zvezi z njegovo osebnostjo (npr. njegova domnevna visoka starost in ovdovelost v času poroke z Marijo), nimajo realne zgodovinske osnove in so bile ustvarjene z namenom zadovoljiti ljudsko radovednost o podrobnostih iz njegovega življenja.

Evangeliji nam kljub skopim podatkom rišejo sorazmerno jasno podobo o Jožefovi osebnosti. Bil je zvest in potrpežljiv mož, pokoren Božji volji glede njegovega življenjskega načrta, ob čemer je sprejel tudi vse spremljajoče težave. Evangelist Matej ga imenuje »pravičen« (Mt 1,19), saj je dojel načrt, ki ga je imel Bog z Marijo, in se zavestno vključil vanj tako, da je sprejel, zaščitil in poskrbel za svojo družino.

Jožef je zavetnik umirajočih, saj je ob predpostavki, da je umrl pred začetkom Jezusovega javnega delovanja, umrl v družbi Jezusa in Marije, kar za kristjane predstavlja idealen način, kako zapustiti zemeljsko življenje. Jožef je zavetnik očetov, obrtnikov, delavcev in krščanskih družin.

Leta 1870 je papež Pij IX. (1846–1878) sv. Jožefa uradno razglasil za zavetnika vesoljne Cerkve, s čimer je izpostavil njegovo vlogo podpornika, zaščitnika in vodnika svete družine, ki se je razširila na celotno Cerkev. Ob tej priložnosti je 19. marec določil za njegov godovni dan. Papež Pij XII. (1939–1958) je dodal še praznik Jožefa delavca, ki ga praznujemo 1. maja in sovpada s civilnim praznikom dela.

Papež Janez Pavel II. (1978–2005) je leta 1989 objavil apostolsko spodbudo z naslovom Odrešenikov varuh (1989), v kateri je razmišljal o življenju in pričevanju sv. Jožefa. God sv. Jožefa je v Cerkvi na Slovenskem slovesni praznik, saj je sv. Jožef zavetnik slovenskih dežel in zavetnik novomeške škofije. Na ta dan se v Sloveniji tradicionalno začenja teden družine.

 
Print Friendly and PDF