Preskoči na vsebino


TEDENSKA OZNANILA ŽUPNIJE GROSUPLJE

Mihaelovo pismo št. 4   -  4. marec  2018    Mašni nameni --

Misijon grosuplje - program...(več - TUKAJ)

5. POSTNA – TIHA - NEDELJA: 18. 3. 2018

Godovi: Ponedeljek: sv. Jožef, torek Klavdija, mučenka, sreda  Nikolaj iz Flue, puščavnik, četrtek Lea, spokornica, petek  Rebeka, redovnica, sobota bogoslužni praznik Marijinega oznanjenja (ponoči bo prehd na letni čas), danes teden bo cvetna nedelja.
(NEDELJA) Danes je pet-letnica  posvetitve Mariji, ki smo jo opravili ob sodelovanju brata Mirca iz Schia.
Od danes do sobote bo na Radiu Ognjišče RADIJSKI MISIJON. Ob izhodu boste prejeli zgibanke, ki jih lahko še komu posredujete! To je pomoč v pripravi na veliko noč, hkrati pa je tudi del priprave na naš misijon.

Pred cerkvijo so oljčne vejice za cvetno nedeljo so zunaj pred cerkvijo. Prostovoljni darovi so namenjeni za obnovo cerkva v slovenski Istri.

Danes popoldne bo KRIŽEV POT na Tabor nad Cerovem, kamor pridejo tudi romarji iz drugih župnij. Začetek bo ob 14.30 pri kapelici sv. Antona, če bo slabo vreme pa bo križev pot kar v cerkvi na Taboru. Govor po križevem potu bo imel častni kanonik Janez Kebe, župnik na Kopanju.
Danes  zvečer bo ob 19h v veroučnih prostorih v Grosupljem srečanje za moške. Gost večera bo  dr. Viljem Lovše, prihodnjo soboto, 24. marca, pa bo srečanje za ženske. Takrat pa bo gostja večera gospa Sonja Pungartnik.

Ta teden bo pri verouku  velikonočna spoved za otroke.

V ponedeljek bo praznik sv. Jožefa. Sv. maša je dopoldne ob 9h ob 18h tukaj in na Sp. Slivnici, ob 19h pa še na Gatini.

V soboto bo liturgični praznik Gospodovega oznanjenja. Sv. maše bodo ob 9h in ob 18h. Po sveti maši bo še kratek program za materinski dan.

Srečanje ministrantov bo v soboto izjemoma ob 8.uri. Ob 9h bodo sodelovali pri sv. maši, od 10.ure naprej pa bo oratorijska delavnica za izdelovanje butaric. Otroci naj se prijavijo za delavnico pri verouku. Starše in ostale pa prosimo, da pomagate pripraviti zelenje in ostali material in tudi pomagate v soboto pri izdelavi butaric.

Danes teden bo CVETNA NEDELJA – ponoči se prestavi ura in tudi večerna sv. maša bo že ob 19h! Med to sv. mašo bo  SPOVEDOVALO več duhovnikov naše dekanije. Pri vseh sv. mašah bomo blagoslovili zelenje.

Društvo podeželskih žena »Sončnica« vabi na odprtje  tradicionalne velikonočne razstave jedi,  ki bo v sredo ob 10.00 uri v prostorih Mestne knjižnice  Grosuplje.

Ob smrti Ivana Šeme so darovali namesto cvetja na grob za cerkev in za sv. maše:
Potočarjevi, druž. Jernejc z Brinja in druž. Trilar iz Brezja.

 

4. POSTNA NEDELJA: 11. 3. 2018

Godovi: Ponedeljek: Doroteja, mučenka, torek Kristina, mučenka, sreda  Matilda, kraljica, četrtek Klemen, redovnik, petek Hilarij, škof, sobota Patrik, škof, danes teden bo 5. postna – tiha nedelja.
        Hvala za darove, ki ste jih prejšnjo nedeljo namenili za cerkev -za obnovo stopnišča k veroučnim učilnicam in za nadstrešek nad tem stopniščem. Zbralo se je 1.935 EUR. V župnišču pa je pravkar končana obnova sanitarij in manjše kuhinje v spodnjih prostorih.

 

        KRIŽEV POT bo danes ob 15h na Koščakovem hribu, v petek ob 17.30 vabljeni bralci, da boste molili vsak eno postajo, danes teden pa vabljeni na Tabor, kamor pridejo h križevemu potu tudi iz drugih župnij. Začetek bo ob 14.30 pri kapelici sv. Antona.
 

       Nocoj bo ob 19h SREČANJE ZA LOČENE oz. za vse, ki živijo v izvenzakonski skupnosti in za zakonce, ki doživljajo kakšno krizo medsebojnih odnosov...  Predavanje s pričevanji: »Ljubljen-a tudi po ločitvi« bo imel jezuit, p. dr. Viljem Lovše.
 

       Prihodnjo nedeljo bo imel p. Lovše srečanje samo za moške, v soboto, 24. marca, pa bo srečanje za ženske. Takrat bo gostja gospa Sonja Pungartnik. Vsa ta srečanja bodo v okviru »Misijona 2018 »– za vse župnije, kjer bo v jeseni potekal misijon (Škofljica, Št. Jurij, Polica Kopanj in Grosuplje.  –Srečanja bodo potekala v veroučnih prostorih pod novo cerkvijo v Grosupljem.
 

        V soboto (17.3.) bo vaja za branje pasijona:
-ob  9h za soboto zvečer  -ob 9.30 za nedeljo zvečer -ob 10.00 za branje ob 7h
-ob 10.30 za branje ob 9h –ob  11h vaja za branje ob 10.30  -ob 11.30 za branje na veliki petek.

Bralci ste dobili razpored 8.marca po e pošti.Objavljen je tudi na oglasni deski.
 

     V soboto bo od 10. ure naprej oratorij za pripravo na materinski dan!
 

       V soboto (17.3.) bo ob 15h delavnica »Velikonočna peka«. Tokrat bodo na vrsti potice, pletenice in velikomočna gnezda... Ker je število udeležencev omejeno, se je potrebno za delavnico prijaviti. Tel. štev. (041 -566-966) je na vabilu, ki je v cerkvi zadaj na poličkah za tisk.
 

       Igrani dokumentarni film MARIJINA ZEMLJA« še naprej vrtijo v Koloseju. Lahko si ga še ogledate. To je film, ki na– verne in neverne gledalce naredi močan vtis. Splača se ga videti.

 

ROMANJA:
      Popoldansko romanje v Žužemberk in v Dobrnič ( v kraje, povezane z »drinsko« mučenko Antonijo Fabjan in Božjim služabnikom Friderikom Barago, bo na belo nedeljo, 8. aprila. Odhod bo ob 13. uri iz Grosuplja.
      Župnija Št. Jurij organizira ROMANJE k sv. Emi na Krko (več TUKAJ)  (vel, h Gospe sveti in v Tinje na Koroškem in sicer v soboto, 14. aprila.  – Program in prijavnice so zadaj!
    Iz župnij Rakek in Unec bodo pred prvomajskimi prazniki romali na Bavarsko - (več TUKAJ)!
   
4-dnevno romanje k p. Piju v San Giovanni Rotondo -(več TUKAJ), k sv. Mihaelu na  Monte Sant Angelo in k Mariji v  Loreto, bo od 21.  do  24. maja.
  Več o teh romanjih je na oglasni deski in na spletni strani naše župnije.

 

3. POSTNA NEDELJA:4. 3. 2018

Godovi: Ponedeljek: Hadrijan, mučenec, torek Miroslav, opat, sreda Perpetua in Felicita, mučenki, četrtek Janez od Boga, redovnik, petek Frančiška Rimska, redovnica, sobota 40 mučencev, danes teden bo 4. postna nedelja.

Hvala za darove, ki ste jih danes namenili za cerkev. Po veliki noči se bodo pričela dela za obnovo stopnišča k veroučnim učilnicam in za nov nadstrešek nad tem stopniščem. V župnišču pa je pravkar končana obnova sanitarij in manjše kuhinje v spodnjih prostorih. V kratkem bodo nabavljeni še novi kuhinjski aparati in kuhinjsko pohištvo.

V postnem času molimo KRIŽEV POT ob petkih pol ure pred sv. mašo – ob 17.30, ob nedeljah pa v Grosupljem ob 15h, na Gatini in na Sp. Slivnici pa ob 14. uri.
Danes vodite molitev ministranti in mladi, v petek člani zakonskih skupin, v nedeljo bo križev pot na Koščakov hrib.

V sredo, 7. marca, bo v Grosupljem pastoralna konferenca dekanijskih duhovnikov in bo sveta maša tudi ob 9. uri dopoldne. Somaševalo bo več duhovnikov grosupeljske dekanije.

V petek zvečer bo v Šmarju Sap tečaj in srečanje za bralce beril. Tečaj bo potekal v župnišču, vodil ga bo prof. Jože Faganel. Začetek  pa bo v petek ob 19h.

V soboto, 10. marca, bo od 9h do 13h  srečanje članov župnijskih pastoralnih svetov v Zavodu sv. Stanislava v Šentvidu nad Ljubljano.

V nedeljo, 11. marca, vabljeni k pol enajsti sv. maši prvoobhajanci in starši!

V nedeljo, 11. marca, bo križev pot na Koščakov hrib, kjer so grobovi po vojni umorjenih domačinov in Dobrepoljcev. Začetek bo ob 15. uri na parkirišču pri Zdravstvenem domu, na tiho nedeljo pa bo križev pot na Tabor.

V nedeljo, 11. marca, bo ob 19h Srečanje za moške -za fante, može, očete - v veroučnih prostorih pod novo cerkvijo. Predavanje s pričevanji: »Ljubljen tudi po ločitvi« bo imel jezuit, p. dr. Viljem Lovše.

NOCOJ!

»Marijina zemlja« je film, o katerem se zadnje dni več govori in piše in na gledalce – verne in neverne naredi močan vtis. G. župnik ima nekaj kart, ki jih lahko dobite za nocojšnjo predstavo ob 18.40 v Koloseju. Skupen odhod izpred župnišča bo nocoj ob 18.uri.

Na natečaju za logotip Misijona 2018 smo se odločili za logotip, ki ga je oblikoval - Tine Likovič, sicer tudi  eden naših organistov. – Logotip lahko vidite na večji zgibanki o Misijonu 2018 in na manjši, kjer je predstavljen program za marec. Zgibanke so zadaj na policah za tisk. Vzemite jih in jih še komu dajte!

Danes je v veroučnih prostorih pod cerkvijo zopet kava in čaj. Lepo vabljeni sedaj po sveti maši na kratko druženje!

 

 

2. POSTNA NEDELJA  -  25. 2. 2018

V postnem času molimo KRIŽEV POT ob petkih pol ure pred sv. mašo – ob 17.30, ob nedeljah pa v Grosupljem ob 15h, na Gatini in na Sp. Slivnici pa ob 14. uri. Danes vodite molitev bodoči birmanci, prav tako v petek tisti birmanci in animatoji, ki ne greste na duhovne vaje, prihodnjo nedeljo pa ministranti in mladi.

V torek bo srečanje članov ŽPS – ob 20h.

Četrtek, petek in sobota so prvi v mesecu marcu.

V četrtek bo ob 20h srečanje zakonske skupine sv. Jožef.
V četrtek bo v Koloseju premiera filma MARIJINA ZEMLJA: To je film o Mariji, Jezusu, Bogu s humorjem in globino, v jeziku, ki ga današnji svet razume!

V petek bo reden obisk starejših in bolnih.
Ob 16h odhod birmancev na duhovne vaje. Avtobus odpelje izpred šole L.A. – na Tovarniški ul. 
Zvečer ob 17h pa bo spoved za birmance, ki ne gredo na duhovne vaje.

V soboto dopoldne bo na Rakovniku srečanje za oratorijske animatorje.

V soboto zvečer vabljeni k sveti maši prvoobhajanci in starši!

-------------------------------------------------------

Ob smrti Toneta Jeršina so namesto cvetja na grob darovali za svete maše in za cerkev:  žena Tatjana, sin Boris s Tanjo in Maticem, hči Petra z Gregorjem, sestra Silva z družino, sestrične Damjana, Tina in Polona, Anica Jeršin, sosedje z Ulice Ane Galetove, Slavc Miklič, Tončka Hočevar, Renata Petan z družino, Virantovi iz Lipljen, Jernej Virant, Ivana Virant, Jože Miklič z družino, Laknarjevi iz Brinja, Družina Trilar iz Brezja, družina Jernejc, Potočarjevi iz Brinja, družina Jerovšek, Kordiševi, Alojz, Leon in Roman Zupančič, Tone Bučar z družino, družina Rome in Jeršinovi iz Jerove vasi. 7. dan bo v četrtek ob 18h.

 

1. POSTNA NEDELJA  -  18. 2. 2018

Godovi: v sredo goduje Peter Damiani, škof in cerkveni učitelj, v četrtek je spomin na bivanje apostola Petra v Antiohiji  (Sedež apostola petra), v petek: Polikarp, škof in mučenec, v soboto goduje Matija, apostol, danes teden bo 2. postna nedelja.

V postnem času molimo KRIŽEV POT ob petkih pol ure pred sv. mašo – ob 17.30, ob nedeljah pa v Grosupljem ob 15h, na Gatini in na Sp. Slivnici pa ob 14. uri. Danes vodite molitev člani ŽPS, v petek otroci 1., 2. in 4. razreda ter starši, prihodnjo nedeljo pa bodoči birmanci – vabljeni tudi starši in botri.

Nadškof, mons. Stanislav Zore bo imel predavanje o oznanjevanju evangelija in o prenašanju vere: »Iz roda v rod«. Predavanje bo v okviru  “Misijona  2018” v petek, 23. februarja, ob 19h v Kulturnem domu na Škofljici.  Vabljeni!

Včeraj je postulator za blaženega Alojzija Grozdeta, g. Igor Luzar, prinesel v našo župnijo relikvije blaženega Alojzija Grozdeta, sozavetnika MISIJONA 2018, da ga bomo še bolj spoznali in se mu lahko še bolj priporočali v vseh naših potrebah in stiskah: osebnih, zakonskih, družinskih, župnijskih...

Ta teden so počitnice, zato ne bo rednega verouka. Pa si vzemite več časa za molitev, duhovno branje in obiske – posebej starejših in bolnih.

Ob smrti Silve Omahen sta namesto cvetja na grob darovala:  Tone Žitnik   in Alojz Zupančič s Kozinove.

 

6. NEDELJA MED LETOM – 11. 2. 2018

Godovi: Jutri bo –/   DANES - je  god Lurške M.B. in svetovni dan bolnikov, v sredo bo pepelnica, dan strogega posta. Pri sv. maši, ki bo zvečer ob 18h, bo obred pepelenja.

Danes teden bo 1. postna nedelja.

V postnem času bomo molili KRIŽEV POT ob petkih pol ure pred sv. mašo – ob 17.30, ob nedeljah pa v Grosupljem ob 15h, na Gatini in na Sp. Slivnici pa ob 14. uri. Lepo vabljeni.

V petek molijo križev pot prvoobhajanci in starši, prihodnjo nedeljo pa člani ŽPS.

26. KLARIN DAN z geslom - "Ne bojte se! Zaupajte, jaz sem svet premagal", bo v Nazarjah, pri sestrah klarisah v petek in soboto (16. in 17. februarja 2018) ob 40-letnici prihoda sester klaris v Nazarje. Začetek bo V PETEK, zaključek pa v soboto ob 12.30. Prijave zbira g. kaplan.

Ker na svečnico zaradi obilice snega in zastojev na avtocesti g. Igor Luzar, postulator za blaženega Alojzija Grozdeta, ni mogel prinesti relikvije blaženega Alojzija Grozdeta, jih bomo sperjeli v soboto (17. februarja) pri večerni sveti maši. Pol ure pred mašo bo molitvena ura, h kateri ste lepo povabljeni!

Ta teden bo reden verouk!

-----------------------------------------------------------------

Kulturno društvo sv. Mihaela Grosuplje vabi na zadnjo uprizoritev Jurčičeve satirične  humoreske  "Kozlovska sodba v Višnji Gori"! Predstava bo v nedeljo, 11.2., ob 17. uri v Kulturnem domu Grosuplje. Iskreno vabljeni!

 

5. NEDELJA med letom, 4.2.2018

Godovi: V torek goduje Pavel Miki mučenec, v četrtek bo slovenski kulturni praznik oz. Prešernov dan. Molimo za naš narod, za pravo kulturo, tisto, ki jo navdihuje Sveti Duh. V petek  je god sv. Apolonije, mučenke, v nedeljo bo god Lurške Matere Božje, to je tudi  svetovni dan bolnikov.

V torek, 6. februarja, bo v okviru kulturnega praznika Gregor Čušin predstavil Vero levega razbojnika. Predstava bo ob 19h v župnijski dvorani v Št. Juriju.

V četrtek, na slovenski kulturni praznik oz. Prešernov dan vabi župnija Št. Jurij pri Grosupljem na romanje na Šmarno Goro, kjer bo sv. maša ob 11. uri.
Odhod iz Št. Jurija bo ob 8.30. Do Tacna se bomo peljali z avtomobili.

V soboto, 10. februarja, ob godu Lurške Matere Božje, vabi Kolpingova družina Grosuplje na romanje v »slovenski Lurd«, v baziliko Matere Božje v Brestanici ob Savi.
Odhod bo ob 9. uri izpred župnišča v Grosupljem. Prijave zbiramo v župnišču.

Kulturno društvo sv. Mihaela Grosuplje vabi na zadnjo uprizoritev Jurčičeve satirične  humoreske  "Kozlovska sodba v Višnji Gori"! Predstava bo v nedeljo, 11.2., ob 17. uri v Kulturnem domu Grosuplje. Iskreno vabljeni!

Ob smrti Marije Prelovšek, pokopane v Čatežu pod Zaplazom, so namesto cvetja na grob darovali za sv. mašo pevci MePZ Zgodnja danica.

 

4. NEDELJA med letom, 28.1.2018

Danes praznujemo 4. navadno nedeljo, ki je tudi nedelja Svetega pisma. Bogu se zahvaljujemo za njegovo Božjo besedo, ki je del naše molitve in jo lahko vsak dan  slišimo pri sveti maši ali beremo doma. Vsi smo povabljeni, da bi spoznavali in vedno bolj spoštovali sveto pismo, se iz njega učili in po njem živeli.

Godovi: v torek goduje Martina, mučenka, v sredo Janez Bosko - ustanovitelj salezijancev,  v četrtek Brigita Irska – opatinja, v petek je praznik Jezusovega darovanja - SVEČNICA. Pri  vseh svetih mašah bomo blagoslovili sveče, ki jih boste lahko vzeli tudi s seboj. Ta praznik je tudi dan posvečenega življenja in se Bogu zahvaljujemo za vse redovnice in redovnike. Seveda pa prosimo tudi za nove duhovne poklice. V soboto goduje sv. Blaž –škof in mučenec. Pri svetih mašah zjutraj in zvečer bo blagoslov sv. Blaža, zoper bolezni v grlu. Prihodnja nedelja bo 5. med letom.

V sredo bo ob 19h srečanje za starše birmancev in za birmance. Na srečanju bo s. Rebeka, ki bo vodila duhovne vaje za birmance v Kanjem Dolu.

Ta teden bo četrtek pred prvim petkom in prva sobota v mesecu februarju. Vabljeni k molitvi in prejemu zakramentov. V petek bo obisk bolnikov.

V petek, 2. februarja, na svečnico, bo sveta maša dopoldne ob 9h in zvečer ob 18h. To sv. mašo bo vodil g. Igor Luzar, postulator za blaženega Alojzija Grozdeta, ki bo prinesel tudi relikvije blaženega Alojzija Grozdeta in blagoslovil slike bl. Alojzija Grozdeta in sv. patra Pija – delo g. Mitja Gerzina. Ob 17h bo molitvena ura pred relikvijami in priložnost za sveto spoved, posebej za birmance in starše. Po sveti maši pa bo srečanje za vse sodelavce v veroučnih prostorih. Vabljeni člani ŽPS in Župnijske karitas, ključarji, mežnarji, pevci, bralci beril in ministranti, izredni delilci obhajila, mladi in odrasli skavti, animatorji, pritrkovalci, krasilke, nosilci neba in bander...

V soboto bo srečanje za ministrante ob 9. uri.

Priprava na zakon bo v Stični: 3. in 4., 10. in 11. ter 17. februarja  (ob sobotah ob 18.00, ob nedeljah ob 8.00). V Ljubljani je priprava na zakon vsake 14. dni – med tednom zvečer. Stična:  (Info: 01 787 71 00)

V soboto, 10. februarja, vabi Kolpingova družina Grosuplje na romanje k Lurški Mariji v Brestanico. Odhod bo ob 9. uri izpred župnišča v Grosupljem.

Otroci, ki so v okviru misijonske akcije OTROCI ZA OTROKE zbirali, lahko še ta teden prinesejo svoje darove, k verouku.

Naročniki DRUŽINE, OGNJIŠČA in MOHORJEVIH KNJIG lahko še do četrtka poravnate naročnino za prihodnje leto po nekoliko znižani ceni. Vabimo tudi nove naročnike. Za nove naročnike je do konca marca posebna ponudba. Plačaš 5 številk, prejmeš pa jih 10!

Ob smrti Alojza Lampreta so namesto cvetja na grob darovali za sv. maše in za cerkev: žena Amalija, sin Dare, hči Nada, hči Jelka z družino, sin Tone z družino, Vida Kurnik iz Šentvida, Albina Trontelj, Majda Trontelj z družino, družini Omahen in Vidmar, Marica Omahen iz Sela nad Višnjo Goro, Jože Trontelj z družino, Borut Koller z družino, Joži Koller, Jože Zupančič, Jamnikovi z Lobčka, Gorenčeva, Minka in Franci Pavčič – Hribar, Ana Pavčič z družino, Aleš Omahen z družino, Kančevi iz Radomelj, družina Jagodič, Albina Rus, Malči Erčulj z družino iz Čušperka, Goričkovi iz Stične, družina Rutar, Drago Brlan z družino, Tone Adamič z družino, družina Radoš, Bratovščina odraslih skavtov, Kraševčevi iz Šentvida pri Stični, Veronika Špacapan iz Šmarja Sap, Kozlevčarjevi, Milan Rus z družino, Gomilarjevi, Murgljevi, Škuljevi, Čakševi, Rezka Omahen, Pepca Zrnec, Janez Kozlevčar z družino, Romana Viršek z družino, Zvonka in Mateja Adamič z družino, Nageljnovi in Miklavčičevi ter prijatelji. 7. dan bo v sredo, ob 18h na Gatini.

Ob smrti Katarine Sečko so darovali:
sin Danilo z družino, vnukinji Mateja in Helena, družina Boben s Sp. Blata, Alojz Virant, Pod hribom in sosedje z Veselove III. 7. dan bo v ponedeljek, ob 18h.

Ob smrti Angele Jerše iz Biča, pokopane v Velikem Gabru je daroval družina Miklavčič.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

3. NEDELJA med letom, 21.1.2018

Godovi:   -danes goduje Neža, devica in mučenka, jutri Vincencij, diakon in mučenec, v sredo Frančišek Saleški, škof in cerkveni učitelj, v četrtek je spomin na spreobrnenje apostola Pavla in zaključek tedna militve za edinost kristjanov, v petek godujeta Timotej in Tit, škofa, v soboto Angela Merici, redovnica,  prihodnja nedelja bo četrta med letom, hkrati bo tudi nedelja Svetega pisma.

DANES bo dekanijsko romanje na Brezje in molitev za duhovne poklice. Odhod avtobusa bo ob 13.30 izpred šple L. Adamiča v Grosupljem na Tovarniški ulici. Ob 15h bo na Brezjah molitvena ura za duhovne poklice, ob 16h pa sveta maša. Pevce in ministrante vabimo k sodelovanju na koru in pred oltarjem Brezjah. Prijave za AVTOBUS zbiramo v župnišču in po telefonu.

V nedeljo, 28. januarja, bo pri  sv. maši ob 7h in ob 9h med nami p. Peter Lavrih, voditelj letošnjega misijona. Spregovoril nam bo o namenu, potrebi in obliki misijona, za katerega smo izbrali geslo: »NISMO SAMI, PRIDI!«

V petek, 2. februarja, ba svečnico, bo srečanje vseh župnijskih sodelavcev.Ob 18h bo sveta maša, ki jo bo vodil g. Igor Luzar, postulator za blaženega Alojzija Grozdeta, ki bo prinesel tudi relikvije blaženega Alojzija Grozdeta in bo tudi blagoslovil sliko tega sozavetnika misijona 2018. Po sveti maši bo srečanje za vse sodelavce v veroučnih prostorih.
Vabljeni člani ŽPS in Župnijske karitas, ključarji, mežnarji, pevci, bralci beril in ministranti, izredni delilci obhajila, mladi in odrasli skavti, animatorji, pritrkovalci, krasilke...

V soboto, 10. februarja, vabi Kolpingova družina Grosuplje na romanje k Lurški Mariji v Brestanico. Odhod bo ob 9. uri izpred župnišča v Grosupljem.

Otroci, ki so v adventu zbirali v okviru misijonske akcije OTROCI ZA OTROKE, naj prinesejo svoje darove, k verouku ali jih oddajo v cerkvi pri  jaslicah. Do sedaj se je zbralo 360 EUR.

Naročniki DRUŽINE, OGNJIŠČA in MOHORJEVIH KNJIG lahko poravnate naročnino za prihodnje leto v župnišču. Vabimo tudi nove naročnike. Zelo lepo darilo za praznike je – če nekomu plačate naročnino za kakšen verski list, ki bo nekoga vse leto bogatil in razsvetljeval. Za nove naročnike je do konca marca posebna ponudba. Plačaš pet številk, prejmeš pa jih 10!

Ob smrti  Marija Koželj so namesto cvetja na grob darovali za sv. maše in za cerkev:
sin Jože z družino, hči Veri z družino, nečak Stojan Predalič, družina Antončič z Vidma, Vida in Barbara, Andreja Hostnik z družino, Jože Drobnič in Štefka Babič.  7. dan bo v torek, 23. januarja, ob 18h na Sp. Slivnici.

 

Mihaelovo pismo št. 1   1. - 21. januar 2018     Mašni nameni --

 

2. NEDELJA med letom, 14.1.2018

Hvala vsem za darove, ki ste jih pri ofru prejšnjo nedeljo namenili za domače duhovnike, Bog povrni tudi za bero in vso ostalo pomoč.

Godovi: jutri goduje Pavel, puščavnik, v torek Marcel, papež, v sredo Anton, puščavnik v četrtek je začetek molitvene osmine za edinost kristjanov, v petek je 150-letnica smrti Friderika Barage, misijonarja in škofa, v soboto godujeta Fabjan in Sebastijan, mučenca, danes teden bo 3. nedelja med letom.

V soboto bo ob 9h srečanje za ministrante.

V nedeljo, 21. januarja, bo romanje na Brezje in molitev za duhovne poklice. Odhod avtobusa bo ob 13.30 izpred šple L. Adamiča. Ob 15h bo na Brezjah molitvena ura za duhovne poklice, ob 16h pa sveta maša. Pevce in ministrante vabimo k sodelovanju na koru in pred oltarjem Brezjah. Prijave za AVTOBUS zbiramo v župnišču.

Otroci, ki so v adventu zbirali v okviru misijonske akcije OTROCI ZA OTROKE, naj prinesejo svoje darove, k verouku ali jih oddajo v cerkvi pri  jaslicah. Do sedaj se je zbralo 360 EUR.

Naročniki DRUŽINE, OGNJIŠČA in MOHORJEVIH KNJIG lahko poravnate naročnino za prihodnje leto v župnišču. Vabimo tudi nove naročnike. Zelo lepo darilo za praznike je – če nekomu plačate naročnino za kakšen verski list, ki bo nekoga vse leto bogatil in razsvetljeval…

V petek, 2. februarja, bo srečanje vseh župnijskih sodelavcev.

 

NEDELJA JEZUSOVEGA KRSTA – 7.1.2018

Hvala vsem za darove danes, pri ofru in tudi za bero in ostalo pomoč.

Godovi: jutri goduje Severin, opat, v četrtek Pavlin Oglejski, škof, v petek Tatjana, mučenka, danes teden bo druga nedelja med letom.

Verouk bo v tem tednu zopet za vse skupine.
Otroci lahko prinesejo tudi k verouku svoje darove, ki so jih zbrali v adventu za lačne otroke. Do sedaj je prineslo  30  otrok. Skupaj z darovi tukaj pri jaslicah se je zbralo že  240 EUR.

Včeraj pa so skupine ob trikraljevskem koledovanju zbrale  1.400  EUR za otroke v misijonih, kjer delujejo slovenski misijonarji.

Še ves mesec januar je čas, da poravnate naročnino za verske časopise in revije ali postanete novi naročnik. Lahko tudi komu plačate letno naročnino in bo to lepo darilo za novo leto ali za kakšen osebni praznik.

Skupnost katoliške mladine iz Velikih Lašč bo jutri (v nedeljo), ob 18h uprizorila  ŽIVE JASLICE v Stični. Bog tudi po najmanjših dela velike reči. Vabljeni!

Po sveti maši ste lepo vabljeni na kavo in čaj v veroučne prostore.  

 

NEDELJA SVETE DRUŽINE, 31.12.2017

Danes, na nedeljo svete Družine,  Cerkev podeljuje otrokom poseben blagoslov, ki bo sedaj po sveti maši.

Silvestrovo je drugi sveti večer: Ob prehodu v novo leto, doma zopet pokropite in pokadite domove. Tukaj v cerkvi  bomo imeli molitev pred Najsvetejšim od 23h  do  24h, svete maše pa ne bo. Zahvalili se bomo Bogu za vse darove in ga prosili za blagoslov v prihodnjem letu. Na novega leta dan bodo svete maše ob 9h in 18h ter na Sp. Slivnici ob 17h in na Gatini ob 19h.
(V ponedeljek) - jutri se bomo spomnili 75- letnice smrti blaženega mučenca Alojzija Grozdeta, ki je mučeniško smrt zaradi vere pretrpel 1. januarja 1943 na Mirni na Dolenjskem. Tam bo v župnijski cerkvi sv. Janeza Krstnika 1. januarja -ob 10.30 slovesna sveta maša, ki jo bo vodil upokojeni ljubljanski nadškof msgr. Alojz Uran. Ob 12.00 bo molitev na kraju mučeništva ob potoku Vejeršca - za mirnskim gradom.

 

V torek, 2. januarja,  bo v naši župniji dan CELODNEVNEGA ČEŠČENJA.

Ta dan naša župnija - v imenu vse škofije - moli, se zahvaljuje, časti in prosi Jezusa v Najsvetejšem zakramentu.

Program (je objavljen v Mihaelovem pismu in na oglasni deski):

 

  9.00 - sveta maša  - vodi upokojeni nadškof  mons. Alojz Uran

10.00 - češčenje udeležencev te svete maše
10.30 - sveta maša – vabljeni otroci (namesto verouka)
11.00 - otroci – udeleženci pri sv. maši

12.00 - farani iz Grosuplja
13.00 - Spodnja Slivnica in Ponova vas

14.00 - Gatina, Sp. Blato, Praproče, Duplica
15.00 - Brezje, Brvace, Perovo, Mala Stara vas, Jerova vas

16.00 - Grosuplje

17.00 - birmanci, mladi – animatorji in vsi, ki prej niso mogli priti

18.00 - slovesni zaključek češčenja in pete litanije Srca Jezusovega –
            vodi novomašnik, kapucin,  brat Luka Modic iz Vipavskega Križa.

Letos bomo zopet pripravili Trikraljevsko akcijo z blagoslovom domov. Otroci in mldi bodo hodili po župniji v spomin na Modre z vzhoda, pogledali jaslice, pozdravili in zapeli. Darovi bodo namenjeni otrokom v misijonih. Prijave za Grosuplje zbiramo na plakatu na oglasni deski pred župnijsko cerkvijo in v župnišču, oz. po telefonu in po spletu. Domove bomo obiskali v petek, 5. januarja popoldne in v soboto, 6. januarja – dopoldne.

Sreda, četrtek, petek in sobota so prvi v mesecu in bomo počastili sv. Jožefa, Jezusa in Marijo. V petek imajo birmanci ob 17h sv. spoved in potem sodelujejo pri sv. maši, pri kateri bo prepeval Mladinski pevski zbor Dotik iz župnije Kranj-Šmartin. Po maši bodo imeli še koncert božičnih pesmi. Skupaj z ŽPZ Biser iz Grosuplja.

V soboto zvečer vabljeni k sveti maši in k sodelovanju prvoobhajanci in starši.

        Danes teden bo pri vseh svetih mašah darovanje namenjeno domačim duhovnikom. BOG  POVRNI tudi za biro in za vsevaše darove in  , ki nama jo namenite.

Naročniki DRUŽINE, OGNJIŠČA in MOHORJEVIH KNJIG lahko poravnate naročnino za prihodnje leto v župnišču. Vabimo tudi nove naročnike. Zelo lepo darilo za praznike je – če nekomu plačate naročnino za kakšen verski list, ki bo nekoga vse leto bogatil in razsvetljeval…

V nedeljo, 21. januarja, bo romanje na Brezje. Odhod avtobusa bo ob 13.30 izpred šple L. Adamiča, ob 15h bo molitvena ura, ob 16h pa sveta maša. Za avtobus se lahko že prjavite.

Ob smrti  Franca Strmoleta so namesto cvetja na grob darovali za sv. mašo in za cerkev: sestra Štefanija, nečak Miran z družino iz Grosuplja, nečak Tomaž, Razdrehovi iz Brega in Zorčevi (s Ceste). 7. dan bo v torek, 9. januarja, ob 18h.
Ob smrti Dušana Peskarja
je: darovala hči Renata z družino.
Ob smrti Vinka Potočnika je darovala družina Vovk.

Drugje opravljene svete maše (darovane predvsem ob pogrebih):  - Nameni so objavljeni tudi v Mihaelovem pismu.

+Rozalija Janežič – 3x, +Ana Gruden – 2x, +Jože Keber – 3x, +Anton Potokar 2x, +Adam Marić – 2x, +Anica Šošterič – 6x, +Bogomir Sašek – 9x, +Andreja Marjanovič – 2x, +Štefanija Smrekar, +Marija Čož – 11x, +Olga Planinšek – 4x, +Janez Janežič – 5x, +Ana Lavrih, +Marija Ahlin – 8x, +Anton Zupančič 6x, +Ana Petrič 3x, + Danica Tomažin – 11x, +Ana Predalič – 5x, +Janez Gale – 3x, +Franc Koprivec – 19x, +Martin Knep, +Jože Perme – 4x, +Janez Kastelic, + Izidor Javornik – 19x, +Janez Zupančič – 15x, + Marija Jerič, +Jože Babič – 7x, + Vinko Šuštar – 13x, +Janez Bevc – 8x, +Alojz Suhadolc – 3x, +Rok Rajakovič – 3x, +Franc Gorenc – 4x, +Ivana Matjažič, + Rudolf Ambrož - 13x, +Anica Kastelic – 26x, +Anton Zajec – 19x, +Minka Korošec 10x, +Marija Hren – 14x, Danica Marič - 3x, pok. iz družin Vilicer in Trampuž - 3x in +starši Javornik.

ŽUPNIJSKA STATISTIKA za leto 2017:

KRSTI: V letu 2017 je bilo v naši župniji krščenih 55 otrok, (leto prej 43). 2 otroka iz naše župnije sta bila krščena drugje, iz drugih župnij pa so bili pri nas krščeni 3 otroci. V 1. letu življenja je bilo krščenih 50 otrok, od 2. do 6.leta pa 5 otrok. Iz cerkvenega zakona je 28 otrok, iz izvenzakonskih skupnosti 26, 1 otrok pa je nezakonski.

POROKE: V letu 2017 je bilo v naši župniji  9 cerkvenih porok (leto prej prav tako 9). – 4 pari so bili od drugod Vendar so se letos 4  pari iz naše župnije  poročili drugje. Ena poroka je bila med katoličanko in nekrščenim.

KRŠČANSKI POGREBI: V letu 2017 je bilo cerkveno pokopanh  42  faranov, (leto prej pa 39); od tega 22 moških in 20 žensk. Med umrlimi jih je bilo 24 previdenih (ki so  prejeli vse tri zakramenteza umirajoče:  sveto spoved, obhajilo in maziljenje ali vsaj sveto odvezo in maziljenje. Najstarejši moški je umrl v 87 letu,  ženska pa v 103. letu starosti. Najmlajši moški v 26. letu, najmlajša ženska pa v 47. letu starosti.
Bil je tudi en pravoslavni in  12 civilnih pogrebov.

SVETO OBHAJILO: V preteklem letu je bilo razdeljenih 71.200  svetih obhajil.
Med prvoobhajanci je bilo  61 otrok, leto prej pa 55 otrok.


SVETO BIRMO je prejelo 41 mladih iz devetega razreda. Leto prej pa 48.

VERSKI TISK: Lani smo imeli preko župnije naročenih 55 izvodov Družine ter 60 izvodov Ognjišča. Nekateri imate te in druge verske časopise ter revije naročene tudi po pošti.

OB NEDELJAH (in ob sobotah zvečer)  obiskuje sveto mašo v naši župnijski cerkvi povprečno 1377 odraslih in otrok. Vseh prebivalcev v župniji pa je čez 9000; nedeljnikov je okoli 20 % od vseh katoličanov.

VEROUK obiskuje 475 otrok, kar je približno 55 % vseh osnovnošolskih otrok.

Hvala vsem sodelavcem: članom ŽPS, ključarjem in gospodarski komisiji, mežnarjem in sodelavcem pri bogoslužju: pevcem, ministrantom, bralcem, izrednim delilcem obhajila, pritrkovalcem, postavljalcem jaslic in božjega groba, sodelavkam Župnijske karitas Grosuplje, krasilkam in pritrkovalcem, mladim in odraslim skavtom, članom KD svetega Mihaela, zakonskih skupin in Kolpingove družine, Marijine legije in sodelavcem  Večerov življenja... Pri nas se zbirata tudi skupini Ala-non in AA – to so tisti ki si pomagajo in se borijo proti odvisnosti. Nekateri se učijo tudi igrati na diatonično harmoniko...

 

4. ADVENTNA NEDELJA – 24. 12. 2017

Danes praznujemo 4. adventno nedeljo in danes bo tudi že  SVETI VEČER. Med molitvijo rožnega venca bomo blagoslovili svoje domove s kadilom in z blagoslovljeno vodo. Ob 18. uri bo sv. maša za družine z majhnimi otroko, ob 19h na Spodnji Slivnici, tukaj pa zopet ob  21 h in ob 24h. Pol ure pred sv. mašo ob 21.iIn 24h bo bo božičnica, ki jo pripravljajo otroci in mladi. Ta večer naj otroci prinesejo svoje darove, ki so jih v adventu zbirali v okviru misijonske akcije OTROCI ZA OTROKE in jih bodo oddali tukaj pri  jaslicah.

Na Božič je nedeljski red svetih maš. Po  večerni sveti maši bo BOŽIČNI KONCERT, ki ga bodo pripravili OPZ ZVEZDICA in mladinski zbor KD sv. Mihaela BREVIS.

Na god svetega Štefana in ob prazniku slovenske samostojnosti bodo svete maše tudi na Gatini in na Sp. Slivnici.

V četrtek, 28. decembra, na god nedolžnih otročičev, bo Narodni dan molitve za nerojeno človeško življenje.

Letos bomo zopet pripravili Trikraljevsko akcijo z blagoslovom domov. Otroci in mldi bodo hodili po župniji v spomin na Modre z vzhoda, pogledali jaslice, pozdravili in zapeli. Darovi bodo namenjeni otrokom v misijonih. Prijave za Grosuplje bomo zbirali na plakatu na oglasni deski pred župnijsko cerkvijo ali v župnišču, oz. po telefonu in spletu. Domove bomo obiskali v petek, 5. januarja popoldne in v soboto, 6. januarja – dopoldne.

V petek, 5. januarja, bo pri večerni sv. maši prepeval Mladinski pevski zbor Dotik iz župnije Kranj-Šmartin. Po maši bo imeli krajši koncert božičnih pesmi. Zboru iz Kranja se bo pridružil še ŽPZ Biser iz Grosuplja.

Naročniki DRUŽINE, OGNJIŠČA in MOHORJEVIH KNJIG lahko poravnate naročnino za prihodnje leto v župnišču. Vabimo tudi nove naročnike. Zelo lepo darilo za praznike je – če nekomu plačate naročnino za kakšen verski list, ki bo nekoga vse leto bogatil in razsvetljeval…

Hvala jasličarjem, ki so postavili jaslice tukaj v cerkvi ter postavili in okrasili smrekce in tudi birmancem, ki so skupaj z animatorji naredili in postavili jaslice zunaj pred cerkvijo.    7. dan bo v četrtek ob 18h.

 

3. ADVENTNA  NEDELJA, 17. 12. 2017

Nocoj bo pri večerni sveti maši priložnost za sveto spoved, ko bo med nami več duhovnikov iz sosednjih župnij.

Ta teden otroci NIMAJO VEROUKA! Pridejo naj k sveti maši in k pripravi na božič  z običajem: »Marijo nosijo«... - Vsak večer naj bi v petih družinah v župniji molili ob Mariji, ki jo dobite v cerkvi - pri oltarju.

V torek, 19. 12., bo pri večerni sveti maši sprejem »Luči miru iz Betlehema«

Ob četrtkih zjutraj vabimo može in fante na molitev hvalnic -  ob 6.15.

Prihodnjo nedeljo (Danes teden) bo sveti večer, pred praznikom Jezusovega rojstva .

Svete maše bodo kot ob nedeljah, poleg tega pa ob 15h še v Mali St. vasi, ob 18h bo večerna sveta maša, h kateri posebej vabimo družine, ki imajo majhne otroke! Ob 19h bo sv. maša na Spodnji Slivnici, ob 21h in 24h pa zopet v župnijski cerkvi. Pred tema dvema mašama bodo otroci in mladi pol ure prej pripravili božičnico.
Na sveti večer naj otroci prinesejo svoje darove, ki jih v adventu zbirajo v okviru misijonske akcije OTROCI ZA OTROKE.

Ta teden bova z gospodom kaplanom (župnikom) obiskala še bolnike in starejše  po domovih - za prejem zakramentov pred božičem. Kdor želi obisk, naj nam sporoči v župnišče, da se dogovorimo za dan in uro obiska.

 

2. ADVENTNA  NEDELJA, 10. 12. 2017

Danes je 2. adventna nedelja,  tudi »Ambroževa nedelja«, ko častijo svojega zavetnika sv. Ambroža čebelarji. Danes zvečer bo ob 18h maševal za ozdravljenje in notranjo osvoboditev ter molil tudi nad posamezniki - duhovnik, dr. Peter Nastran, župnik na Koroški Beli – na Jesenicah.

          Hvala za darove prejšnjo nedeljo pri ofru.

Godovi: v torek goduje Marija iz Gudalupe, v sredo Lucija, devica in mučenka, v četrtek Janez od Križa, danes teden bo 3. adventna nedelja. Pri večerni sveti maši bo priložnost za sveto spoved, ko bo med nami več duhovnikov iz sosednjih župnij.

Prihodnjo nedeljo, 17. 12., bo tudi začetek bližnje priprave na božič z običajem: »Marijo nosijo«...

OKLIC: št. 17/17,   10.12. 2017
Ženin: Aleksander  KOVAČIČ, kat, samski, strojni tehnik in čebelar, 
sin +Jožeta  in Anice, roj. Papež,
rojen: 9.11. 1973 v Ljubljani,
biva, Jurčičeva pot 1, župnija Grosuplje   in

nevesta: Sabina  JORDAN, kat. vere, samska, prof. slov. jezika,
hči Tomaža in Ljubice, roj. Bregar,
rojena: 5.11. 1984 v Novem mestu,
biva: Zameško 22, župnija Škocjan

 

Ob smrti Marije Hren so namesto cvetja na grob darovali za sv. maše in za cerkev: Sin Slavko, hče+rki Anica in Milka, vnuki Boštjan in Blanka, Robert in Borut, ter vnukinja Polona z družino, Fatima in Tine, Tone Duša z družino, družini Magdalenc in Kristan, Iva Zupančič, Grosovi z Vrha pri Višnji Gori in MePZ Zgodnja danica. 7. dan bo v četrtek ob 18h.

V torek, 19. 12., bo pri večerni sveti maši sprejem »Luči miru iz Betlehema«

V nedeljo, 24. 12., bo sveti večer: ob 18h bo pmaša za družine z majhnimi otroki; ob 19h maša na Sp. Slivnici; ob 21h prva božična maša; ob 24h polnočnica in pred tema dvema mašama bodo božičnice.

Ponedeljek, 25. 12., božič; sv. maše ob 7h, 9h in 11.30, ob 14h v DSO; ob 18h; ob 19h »božični koncert« OPZ Zvezdica in MlPZ Brevis.

Torek, 26. 12., praznik sv. Štefana, praznovanje »Dneva samostojnosti in enotnosti« - ob 18h maša za domovino, po njej kratek kulturni program.

Nedelja: 31. 12., praznik Sv. Družine – blagoslov otrok in silvestrovo:  ob 23.30 molitev v cerkvi.

Ponedeljek, 1. 1., Novo leto.

Torek, 2. 1., celodnevno češčenje Najsvetejšega – maše ob 9h, 10.30, 18h;

ob 9.00: sv. maša: češčenje - udeleženci svete maše,
10.30: sv. maša: 11.30: češčenje - udeleženci svete maše
12.00: farani iz Grosuplja
13.00: Sp. Slivnica in Ponova vas
14.00: Gatina, Spodnje Blato, Praproče, Duplica – otroci veroučne šole (3, 4. in 5. raz.)
15.00: Brezje, Brvace, Perovo, Mala Stara vas, Jerova vas
16.00: Grosuplje – otroci veroučne šole (6, 7. in 8. raz.)
17.00 birmanci, mladi – animatorji in vsi ki prej niso mogli priti
17.30 pete litanije Srca Jezusovega 

18.00 slovesni zaključek češčenja.
Naj bo dan celodnevnega češčenja izraz naše hvaležnosti Gospodu, za vse milosti in prošnja za uspeh let, v katerem bo potekal tudi naš župnijski misijon.

Petek popoldne in sobota dopoldne, 5. in 6. januar, Trikraljevska akcija.

Petek, 2. 2., srečanje za vse župnijske sodelavce.

1. ADVENTNA  NEDELJA, 3. 12. 2012

Godovi: jutri goduje Janez Damaščan, duhovnik, v sredo Miklavž, škof in dobrotnik,  v četrtek sv. Ambrož, škof in cerkveni učitelj, zavetnik čebelarjev, v petek je praznik berezmadežnega spočetja Device Marije, v nedeljo bo 2. adventna nedelja.  Hvala animatorjem in ostalim, ki ste včeraj sodelovali pri oratoriju – delavnici adventnih venčkov. Sedaj po sveti maši jih bomo še blagoslovili.

Danes se bodo med sv. mašo ob 9h predstavili bodoči birmanci, popoldne ob 16h pa bo med nami zopet Miklavž.

V adventnem času bomo pri SKRIVNOST VERE odgovarjali: Reši nas…

V župnišču so že na razpolago knjige Mohorjeve zbirke.

Duhovne vaje v vsakdanjem življenju v adventnem času  potekajo tudi v Grosupljem. Tedenska srečanja so ob sredah po večerni sv. maši v župnišču. Predstavitev teh duhovnih vaj in način dela je na zgibankah, ki so zadaj na poličkah za tisk. Informacije: Nežica: 031 452 421.

V četrtek bo ob 20h srečanje zakonskee skupine  sv. Jožef.

V petek bo praznik BREZMADEŽNE, svete maše bodo tukaj ob 9h in 18h, na Sp. Slivnici pa ob 18h. Tukaj bo pri večerni sv. maši sprejem novih ministrantov. Na praznik se pripravljamo z devetdnevnico. Lepo vabljeni k bogoslužju v cerkvi in k osebni ter družinski molitvi doma.
Od  danes naprej poteka v naši župniji običaj  »Marijo nosijo« v nekoliko prilagojeni obliki. Nekaj družin prvoobhajancev je že vzelo s seboj »MOLITVENI NAHRBTNIK«, kjer je Sveto pismo, Marijin kipec, molitvenik, rožni venec in zvezek. Izmenjava teh nahrbtnikov bo vsak večer tukaj v cerkvi ali pa med družinami.

 

Prihodnjo nedeljo, 10. decembra, bo ob 9h sveta maša za čebelarje, zvečer ob 18h pa bo maševal ozdravljenje in osvoboditev ter molil za - tudi nad posamezniki - duhovnik, dr. Peter Nastran, župnik na Koroški Beli – na Jesenicah.

 

Ob smrti Minke Korošec so namesto cvetja na grob darovali za sv. maše in za cerkev: sin Bogdan z družno in sin Slavko, sestra Angelca z družino, bratranec in sestrična iz Brezovice , Marinka in Ema Zupančič, Andreja in Dare Starc, družina Premrov, Nada Mihalič,  Vinko in Malči Kadunc s Police, Kadunčevi s Hribske poti, Jože Trontelj z družino, Omahnovi iz Velike Dobrave, Zajčevi iz Podboršta, Medvedovi iz Velike Loke, družine: Šubelj, Lipič, Koletnik in Ferdin.

Po sveti maši ste vabljeni v veroučne prostore na kavo!

V soboto popoldne (9. 12.), bo DELAVNICA »BOŽIČNA PEKA«

S prvo adventno nedeljo se začnemo pripravljati na božične praznike. Da nam je lepo, tudi svoje domove ovijemo v praznično obleko. O tem še posebej razmišljajo naše gospodinje. Da bi jim pri tem malo pomagali in hkrati obudili nekaj slovenske tradicije, vas v soboto, 9.12., popoldne ob 15h, vabimo na delavnico, kjer bomo pod strokovnim vodstvom ustvarjali praznične dobrote iz kvašenega testa.

Naučili se bomo speči poprtnik, to je praznični obredni kruh, eno najstarejših znamenj božične peke, značilen predvsem za Dolenjsko; pekli bomo tudi božične ptičke in rogljičke, ter izvedeli še mnogo uporabnega in zanimivega.

Vse toplo povabim na delavnico, hkrati pa vas prosimo, da svojo udeležbo potrdite do petka, 8.12.2017. Zadaj na poličkah so listki »BOŽIČNA PEKA« s tel. številko za prijavo na delavnico. Ti podatki so tudi zunaj na oglasni deski in na spletni strani naše župnije.
Print Friendly and PDF