Preskoči na vsebino


Župnija LIPOGLAV,    Mali Lipoglav 15,      1293 ŠMARJE – SAP, 
Janez Šket, župnijski upravitelj, 

Tel.: 041 561 518   E-pošta: janez.sket@rkc.si     

NEDELJSKA OZNANILA 
NOVA SPLETNA STRAN župnije LIPOGLAV:
http://zupnija-lipoglav.rkc.si/

Župnijski list - Lipoglav  -    MIKLAVŽEVA BESEDA  -  št.  4     -    od  21. 10.  do 11. 11.  2018

MAŠNI NAMENI - koledar     

 

OZNANILA:   29. nedelja med letom – - misijonska - LIPOGLAV, 21.10.2018

Godovi: Danes je misijonska nedelja.

V torek goduje  Janez Kapistran, duhovnik, v sredo Anton Marija Klaret, škof, v nedeljo bo 30. nedelja med letom.

Iz sobote na nedeljo se zopet spremeni ura, zopet preidemo na zimski čas.

 

Današnja nabirka je namenjena za misijonarje. Hvala za vaše darove.

Hvala vsem, ki ste v zadnjih tednih čistili in krasili cerkev!

 

OKTOBRA je molitev ROŽNEGA VENCA v cerkvi vedno pol ure pred sveto mašo.

 

Danes teden bo spovedovanje pred praznikom vseh svetih. Od 8. ure naprej bo spovednik na razpolago. Za pripravo na spoved vzemite zadaj zgibanke, da se lahko že doma pripravite na dobro spoved. Priložnost za spoved bo tudi med tednom, pred  ali po sv. maši.

Svečko manj – je geslo ekoloških gibanj. Tudi Cerkev se jim pridružuje. Dar namesto kakšne svečke ali krizanteme – namenite v dober namen - za Karitas, za cerkev...

Zadaj - pri vhodu - so listki, na katere lahko napišete imena vaših rajnih, za katere bomo molili in opravili več svetih maš novembra in naslednje mesece. Listke lahko oddate po svetih mašah v zakristiji ali pa v župnišču.

 

SVETE MAŠE:
Četrtek,  25. 10., ob 17h za duše v vicah
Petek,     26. 10.,  ob 17h   +Franc Mav
Sobota,   27. 10., ob 8h za pok. iz družine Predalič

Nedelja, 28. 10.,  ob 9h +Anton in pok. iz družine Zrnec

OZNANILA:   28. nedelja med letom LIPOGLAV, 14.10.2018

Godovi: Danes praznujemo 28. navadno nedeljo med letom.

Jutri goduje  Terezija Avilska, redovnica, v torek Marjeta Alakok, redovnica, v četrtek Luka, evangelist. Danes teden bo misijonska nedelja. Nabirka bo namenjena misijonom.

Zadaj - pri vhodu - so listki, na katere lahko napišete imena vaših rajnih, za katere bomo molili in opravili več svetih maš novembra in naslednje mesece. Listke lahko oddate po svetih mašah v zakristiji ali pa v župnišču.

Oktobra nas Cerkev vabi k molitvi ROŽNEGA VENCA. Med tednom je rožni venec vsak večer ob 18h in nato je sveta maša. Ob nedeljah pa          /pred sv. mašo/??     pa molite doma, če ne več. Vsaj kakšno desetko. Vabljeni otroci in odrasli.

Če želite poglobiti svojo duhovnost in še na drugačen način zajemati iz bogastva živega krščanskega izročila, ste povabljeni k vpisu v program DUHOVNE AKADEMIJE na Teološki fakulteti v Ljubljani. Vpis poteka do konca oktobra. Vpišete se lahko s poslano vpisnico ali preko spletne prijave na naslovu www.duhovna-akademija.si. Prvo srečanje bo v četrtek, 18. oktobra, ob 18. uri, v veliki dvorani na Teološki fakulteti. 

Več si preberite na oglasni deski ali na spletni srani.

V četrtek, (18. okt.) bo ob 18h v mestni knjižnici Grosuplje recital Janka Krištofa »Krst pri Savici«.

Ob smrti Janeza ŽAGARJA so namesto cvetja na grob in sveč darovali za svete maše in za cerkev: sestra Ana, s. Zora in Marijine sestre, sestrične Marija Slak, Pavla Kodelja z družino in Joža Zajc z družino, bratranca Janez in Tine Žagar, Goršičevi iz Šmarja, Zvonko Šeme, Šemnikarjevi in družina Skubic z Velikega Lipoglava ter vaščani Panc.    7. dan bo v sredo, 17. 10., ob 17h.   

 

 

OZNANILA:   26. nedelja med letom LIPOGLAV, 30.9.2018

Godovi: Jutri goduje Terezija Deteta Jezusa,  v torek angeli varuhi,  v četrtek Frančišek Asiški, redovni ustanovitelj, v petek Marija Faustina, redovnica, v soboto Bruno, ustanovitelj kartuzijanov.  Danes teden bo 27. navadna nedelja in god rožnovenske Matere Božje.

Hvala za čiščenje in okrasitev cerkve!

Za sodelovanje pri bogoslužju vabimo nove bralce in nove ministrante!
Vsi, ki imate talente in ste pripravljeni sodelovati, se s katerim od dosedanjih bralcev in ministrantov, ali pa sporočite nam duhovnikom osebno, po telefonu ali po spletu.
OKTOBRA bo molitev ROŽNEGA VENCA v cerkvi vedno pol ure pred sveto mašo. Sicer pa si vzemite ta mesec malo več časa in zmolite rožni venec ali vsaj kakšno desetko doma v družini ali na poti v službo…
---------------------------------------------------------------------------------------------Nocoj (v nedeljo, 30.9.) bo v Grosupljem večerna sveta maša že ob 18h.
V okviru priprave na MISIJON 2018, z geslom – »Nismo sami, pridi!« bo po sveti maši (torej ob 19h) predaval Boštjan Hari na temo Krščanstvo, yoga ter druge tehnike vzhoda.

V sredo, 4. 10., bo ob 18h v Št. Juriju vodil sv. mašo dr. Karel Gržan. Po sveti maši bo spregovoril o krščanskem veselju, ki premaga vse težave in stiske v našem vsakdanjem življenju.

Srečanja mladih so v Grosupljem vsako soboto ob 20h!

V soboto, 13. oktobra, bo ROMANJE iz Grosuplja v LUDBREG (blizu Varaždina), kjer častijo relikvijo Jezusove krvi. Obiskali bomo tudi najbolj znano in najbolj obiskano MARIJINO SVETIŠČE na Hrvaškem, MARIJO BISTRICO. Prispevek za avtobus je 15 EUR za kosilo v Ludbregu pa, kdor bo želel 10 EUR.
Odhod bo ob 7. uri izpred šole Luisa Adamiča na Tovarniški c.

Romanje v MEĐUGORJE bo od  19.  do 21. oktobra. Cena je 120 EUR. 
Vabilo in program za obe romanji je na oglasni deski. Prijave in informacije (za obe romanji) pa zbiramo v župnišču, po telefonu in po spletu.

 

SVETE MAŠE:
Petek,     5. 10,   ob 8h   v čast Sv. Duhu za edinost
Sobota,  6. 10., ob 8h +Marija, obl. in pok. Rome
Nedelja, 7. 10., ob 9h
+st. in Franc Kastelic

Petek,     12. 10,   ob 8h  +pok. Jerinovi
Nedelja, 14. 10., ob 9h
+Ana in Franci Hribar

Četrtek,  18. 10., ob 17h Gregor Drobež in st. Predalič
Sobota,  20. 10., ob 8h +pok. Iz družine Zupančič, Brezje
Nedelja, 21. 10., ob 9h
+Ivan Zupančič in Ivan Novljan   

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

OZNANILA:   25. nedelja med letom, LIPOGLAV, 23.9.2018

Godovi: Danes goduje p. Pij, jutri Anton Martin Slomšek, škof zavetnik učiteljev, v  sredo Kozma in Damijan, mučenca, v četrtek Vincencij Pavelski, duhovnik - ustanovitelj lazaristov in usmiljenk, v soboto Mihael, Gabrijel in Rafael, nadangeli. Danes teden bo 26. nedelja med letom.

Danes je tudi "Slomškova nedelja" in nedelja svetniških kandidatov ljubljanske metropolije. Kandidati so: škof Friderik Baraga, nadškof Anton Vovk, škof Janez Frančišek Gnidovec, duhovnik Andrej Majcen in profesor dr. Anton Strle. Škofijska slovesnost bo danes popoldne ob 15h v župnijski cerkvi Marije Vnebovzete v Trebnjem. V ospredju praznovanja bo lik častitljivega božjega služabnika škofa Friderika Ireneja Baraga, čigar 150. obletnico smrti zaznamujemo.

Sv. maše:

V petek -  ob 18h:  za +Antona Šeme-ta  
v soboto - ob 8h:   za zdravje  
v nedeljo - ob 9h:  za Romana Jug-a.

 

Prihodnjo nedeljo bo večerna sveta maša v Grosupljem že ob 18h. V okviru MISIJONA 2018 – pa bo ob 19h /v Mih. pismu je pomota/ predaval Boštjan Hari na temo Krščanstvo in yoga ter druge tehnike vzhoda.

Oktobra bomo pričeli s pripravo odraslih na zakramente. Prijave že sprejemamo.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

VPISNICA K ŽUPNIJSKI KATEHEZI  - LIPOGLAV   

      MIKLAVŽEVA BESEDA  - 1 - Župnijski list - LIPOGLAV       

OZNANILA:   23. nedelja med letom, 9.9.2018

Godovi v tem tednu: v torek goduje Bonaventura, redovnik, v sredo je Marijino ime, v četrtek goduje Janez Zlatousti, škof in cerkv. učitelj,  v petek je bogoslužni praznik Povišanja sv. Križa v soboto god Žalostne Matere Božje, danes teden pa bo 24. nedelja med letom. Nabirka bo namenjena za Zavod sv. Stanislava.

Sedaj po sveti maši vabljeni starši, da v župnišču, kjer bo bodoči diakon Vito, vpišete vaše otroke oz. oddate prijavnice za verouk - Verouk  se prične v petek.

Vsi, ki ste pripravljeni sodelovati na gospodarskem in morda tudi na karitativnem področju pa ostanite tukaj v cerkvi za kratek pogovor in ogled ter popis stvari, ki bi jih bilo potrebno urediti!

Hvala vsem, ki ste tudi te dni poskrbeli za čiščenje in okrasitev cerkve.

 

V petek, na bogoslužni praznik Povišanja sv. Križa bo v Grosupljem celodnevna molitev, ki se bo pričela ob 9.30 in zaključila ob polnoči. Sodelovali bodo molivci tudi iz drugih župnij.

 

V soboto bo vseslovenski festival mladih v Stični. Srečanje se začne ob 9.30 uri. Vabljeni mladi – tudi bivši in bodoči birmanci.

Oktobra se bo v Grosupljem pričela  priprava odraslih na zakramente (sv. krst, spoved, obhajilo in birmo). Kandidati se lahko prijavijo osebno ali po telefonu tukaj ali v Grosupljem.

 

   22. nedelja med letom, 2.9.2018  

Godovi: v ponedeljek goduje Gregor Veliki, papež, v torek Rozalija, v sredo Mati Terezija, redovnica,  v soboto je praznik rojstva Device Marije – Mali šmaren. Sv. maša bo ob 9h dopoldne. Danes teden bo 23. nedelja med letom.  

Sedaj po sveti maši ste vabljeni vsi starši (in – ali stari starši), ki imate otroke v osnovni šoli, da se dogovorimo za verouk.
Verouk bi imeli istočasno za vse otroke ob četrtkih (ali ob petkih) od 17h do 18h po »triadah«.  Dobili boste liste za vpis, ki jih boste lahko izpolnili doma.
Sam vpis k verouku in nabava knjig in zvezkov pa bo prihodnjo nedeljo (9. septembra) po sv. maši.   

Svete maše bodo ta teden:   
v četrtek ob 18h:   za +Jožefa Kastelec, obl.  
v petek ob 18.00:  za +Antona Novljan, 7. dan  

v soboto, 8. septembra - Marijino rojstvo;  ob 9h: za +Janeza Bozja  
v nedeljo pa za +Janeza Bozja 

V soboto, praznik rojstva Device Marije, bo dopoldne na Brezjah molitev in sv. maša za nove duhovne poklice.  

Prihodnjo nedeljo, 9. septembra, bo začetek šolskega leta z blagoslovom knjig ter šolskih torb.  

Po sveti maši pa bo še kratko srečanje vseh, ki ste pripravljeni sodelovati na gospodarskem – in morda tudi na karitativnem področju – če bo potrebno.  

Ob smrti Antona Novljana so namesto cvetja na grob darovali za svete maše: žena Rozalija in sin Tone, družina Novljan - Veliki Lipoglav, družine Žgajnar, Predalič in Janežič, Ciril Kastelic z družino, družina Starc -Veliki Lipoglav, Kastelčevi - Peč ter vaščani s Panc. 7. dan bo v petek, 7. 9. ob 18h.   

----------------------------------------------------------------------------------------------------    

OSMRTNICA:

Anton NOVLJAN, kmetovalec

Rojen: 1931, Ljubljana
Bival:  Pance 7, Lipoglav

Pogreb: četrtek, 30.8. 2018, ob 14.30, Lipoglav
7. dan:    petek, 7.9.2018., ob 18.00, Lipoglav
30. dan: nedelja, 23. 9.2018, ob 9.00, Lipoglav

 

      MIKLAVŽEVA BESEDA - Župnijski list - LIPOGLAV     

OZNANILA župnije Lipoglav: 21.  nedelja med letom, 26. 8. 2018  

Godovi: Jutri goduje sv. Monika,  v torek Avguštin, škof, v sredo je spomin na mučeništvo Janeza Krstnika, v soboto je obletnica kronanja Marije Pomagaj na Brezjah.
Danes teden bo 22. nedelja med letom, imenovana tudi angelska nedelja.

V soboto, 1. 9., bo sveta maša ob 18h za Gregorja Drobež-a!

Prihodnjo nedeljo, 2. septembra, bo po sveti maši srečanje za starše otrok, ki bodo to leto pri verouku.

Hvala vsem, ki čistite in krasite cerkev. Naj ostane ta način še naprej!

Če je potrebno kakšno obvestilo pri nedeljskih oznanilih ali v »Miklavževi besedi«, mi pravočasno sporočite!

Vse dosedanje sodelavce in vse, ki čutite z župnijo in ste pripravljeni  sodelovati pri bogoslužju in oznanjevanju (bralci, pevci, ministranti, zastopniki za čiščenje in krašenje cerkve), vabim na kratko srečanje (v cerkvi) v soboto, 8. septembra, po sveti maši, ki bo ob 9. uri. V župnijah Škofljica, Grosuplje, Kopanj, Polica in Št. Jurij, bo od 16. do 25. novembra letos potekal misijon.  Pomislite in molite, da bi bil misijon tudi na Lipoglavu.

Vse, ki bi sodelovali na karitativnem in gospodarskem področju pa v nedeljo, 9. septembra, po sveti maši. Srečanje bo v župnišču.

VEROUK:

Veroučno leto bomo pričeli s sveto mašo v nedeljo, 9. septembra.

Verouk bi imeli istočasno za vse otroke ob četrtkih (ali ob petkih) od 17h do 18h po »triadah«

Starše vabim na srečanje v nedeljo, 2. septembra, po sveti maši.

 

OZNANILA župnije Lipoglav: 20.  nedelja med letom, 19. 8. 2018  

Zadaj je župnijski list, bo prinašal oznanila, sporočila, spodbude, poročila…
Zaenkrat sem mu dal ime MIKLAVŽEVA BESEDA
– če ima kdo kakšen predlog, pa povejte oz. sporočite- in se bomo za naprej pogovorili in izbrali kaj bolj primernega.
Vabim tudi, da se še kdo pridruži pri pripravljanju in oblikovanju župnijskega lista in tudi župnijske spletne strani!

SVETE MAŠE ta teden:

V soboto ob 18h:  za + Antona Šeme-ta,
v nedeljo ob 9h:  za srečen zakon

Hvala vsem, ki čistite in krasite cerkev. Naj ostane ta način še naprej!

Če je potrebno kakšno obvestilo pri nedeljskih oznanilih ali v »Miklavževi besedi«, mi pravočasno sporočite!

Vse dosedanje sodelavce in vse, ki čutite z župnijo in ste pripravljeni  sodelovati pri bogoslužju in oznanjevanju (bralci, pevci, ministranti, zastopniki za čiščenje in krašenje cerkve), vabim na kratko srečanje (v cerkvi) v soboto, 8. septembra, po sveti maši, ki bo ob 9. uri. V župnijah Škofljica, Grosuplje, Kopanj, Polica in Št. Jurij, bo od 16. do 25. novembra letos potekal misijon.  Pomislite in molite, da bi bil misijon tudi na Lipoglavu.

Vse, ki bi sodelovali na karitativnem in gospodarskem področju pa v nedeljo, 9. septembra, po sveti maši. Srečanje bo v župnišču.

VEROUK:

Veroučno leto bomo pričeli s sveto mašo v nedeljo, 9. septembra.

Verouk bi imeli istočasno za vse otroke ob četrtkih (ali ob petkih) od 17h do 18h po »triadah«

Starše vabim na srečanje v nedeljo, 2. septembra, po sveti maši.

Mladi – vabljeni na prvo srečanje, ki bo v četrtek, 6. septembra, ob 19h v župnišču.

 

MIKLAVŽEVA BESEDA 1

 

 

 

Praznik Marijinega rojstva, 8. September

Praznik Marijinega rojstva obhajamo 8. septembra. Katoliška in Pravoslavna cerkev Marijino rojstvo praznujeta na isti dan.


Zgodovinski podatki o prazniku

Praznik Marijinega rojstva izvira iz Palestine, iz časa posvetitve cerkve v Jeruzalemu, ki jo izročilo prepoznava kot baziliko sv. Ane, Marijine matere. Praznovanje Marijinega rojstva se je najprej razširilo na Vzhodu, v Rimu, kamor so ga prinesli vzhodni menihi, pa so ga začeli obeleževati ob koncu 7. stoletja. Postopno in na različne načine se je praznik v naslednjih stoletjih razširil tudi drugod po zahodni Evropi.

Od 13. stoletja naprej je dobil še večji pomen, saj je postal slovesni praznik, pred katerim je potekala posebna osemdnevna priprava (osemdnevnica), na sam predvečer praznika pa je bila uvedena vigilija (molitveno bdenje). Osemdnevnico je papež Pij X. (1903–1914) skrajšal, Pij XII. (1939–1958) pa leta 1955 docela odpravil. Praznik Marijinega rojstva danes tako vzhodno kot zahodno cerkveno izročilo obhajata 8. septembra, natanko 9 mesecev po prazniku Marijinega brezmadežnega spočetja, ki ga Cerkev obhaja 8. decembra.

 

Pomen praznika Marijinega rojstva

Evangeliji o Marijinem rojstvu ne poročajo. Izročilo praznika Marijinega rojstva temelji na apokrifnem spisu z naslovom Janezov protoevangelij iz konca 2. stoletja. Avtorstvo dokumenta je sicer dvomljivo, opisuje pa pomembno zgodovinsko dejstvo rojstva Jezusove matere. Katoliška Cerkev se skozi cerkveno leto, poleg Jezusovega rojstva, spominja rojstva še dveh oseb: Marije in Janeza Krstnika. Pri ostalih svetnikih se vedno spominja le dneva njihove smrti. Razlog za to je edinstveno poslanstvo, ki sta ga oba opravila v zgodovini odrešenja. S tega vidika je Marijino rojstvo, tako kot rojstvo Janeza Krstnika, v neposredni povezavi s prihodom Odrešenika Jezusa Kristusa na svet. Marijino rojstvo in njena življenjska pot imata zato pomen, ki presega njeno osebo.

Marijino življenje je neločljivo povezano z Jezusovim življenjem, saj je s svojim materinstvom soudeležena v odrešenjskem načrtu, ki ga je Bog pripravil za človeka in vsebuje učlovečenje, življenje, smrt in vstajenje Božjega sina Jezusa Kristusa. Marija je kot Odrešenikova mati vključena v samo jedro odrešenjskega načrta.

 

Slovensko izročilo o prazniku Marijinega rojstva

Naši predniki so praznikoma Marijinega vnebovzetja (15. avgust) in Marijinega rojstva (8. september) dali slovensko ime: veliki in mali šmaren oziroma vélika in mala maša, pa tudi velika in mala gospojnica. Obdobje med tema dvema praznikoma je znano kot obdobje romanj v Marijina romarska svetišča. Ponekod v skladu z izročilom na malo mašo ohranjajo navade, ki veljajo za veliko mašo (npr. blagoslov rož ipd.). Ta dan pomeni že začetek jeseni, saj ponekod mala maša za suknjo vpraša ali pa odpre dolinsko pašo (mala maša – v vsakem grmu paša).

 

SVETE MAŠE:

 

 

SOB

25.8.

Ludvik, kralj

ob 18h

+ Anton Šeme

NED

26.8.

21. N. NED.

ob 9h

za srečen zakon

SOB

 

1.9.

Egidij, opat

ob 8h

+ Gregor DROBEŽ

NED

2.9.

22. N. NED.

ob 9h

+ Stanislav Rejec, obl.

ČET

 

6.9.

Zaharija

ob 18h

+Jožef Kastelec, obl.

SOB

8.9.

ROJSTVO D. M.

ob 9h

+ Janez Bozja, obl.

NED

9.9.

23. N. NED.

ob 9h

+ Gregor Drobež

 

 

 

 

 

OZNANILA:

Ob nedeljah je ena sveta maša za farane obeh župnij (Grosuplja in Lipoglava), običajno bo v Grosupljem zjutraj ob 7h.

Zato je lahko ob nedeljah na Lipoglavu ob 9h sveta maša tudi po vašem namenu. Kot verjetno veste, je dar za mašni namen od 1. julija naprej 20 EUR.

Če kdo želi naročiti sveto mašo, lahko pride po sveti maši v zakristijo ali pa pokliče po telefonu 041 561 518 (številka je tudi na spletni strani župnije Grosuplje).

Hvala vsem, ki čistite in krasite cerkev. Naj ostane ta način še naprej!

Če je potrebno kakšno obvestilo pri nedeljskih oznanilih ali v »Miklavževi besedi«, mi pravočasno sporočite!

Vse dosedanje sodelavce in vse, ki čutite z župnijo in ste pripravljeni  sodelovati pri bogoslužju in oznanjevanju (bralci, pevci, ministranti, zastopniki za čiščenje in krašenje cerkve), vabim na kratko srečanje (v cerkvi) v soboto, 8. septembra, po sveti maši, ki bo ob 9. uri. V župnijah Škofljica, Grosuplje, Kopanj, Polica in Št. Jurij, bo od 16. do 25. novembra letos potekal misijon.  Pomislite in molite, da bi bil misijon tudi na Lipoglavu.

Vse, ki bi sodelovali na karitativnem in gospodarskem področju pa v nedeljo, 9. septembra, po sveti maši. Srečanje bo v župnišču.

 

VEROUK:

Veroučno leto bomo pričeli s sveto mašo v nedeljo, 9. septembra.

Verouk bi imeli istočasno za vse otroke ob četrtkih (ali ob petkih) od 17h do 18h po »triadah«

Starše vabim na srečanje v nedeljo, 2. septembra, po sveti maši.

Mladi – vabljeni na prvo srečanje, ki bo v četrtek, 6. septembra, ob 19h v župnišču.


OZNANILA župnije Lipoglav: 19.  nedelja med letom, 12. 8. 2018  

Godovi: jutri godujeta Hipolit in Poncijan, mučenca, v torek Maksimiljan Kolbe, mučenec, v sredo je zapovedan praznik Marijinega vnebovzetja  - VELIKI ŠMAREN. Sv. maša bo ob 9h. V četrtek je god sv. Roka, spokornika, danes teden bo 20. nedelja med letom. 

Hvala tistim, ki ste počistili in okrasili cerkev. 

Strela je verjetno poškodovala elektriko, zato ne zvoni. Če je tukaj kakšen elektrikar, ki lahko to pogleda in morda popravi, mi prosim povejte, sicer bomo morali poiskati koga drugje. 

Če kdo želi naročiti sveto mašo, lahko pride po sveti maši v zakristijo ali pa pokliče po telefonu o41 561 518 (številka je tudi na oglasni deski in na spletni strani župnije Grosuplje). 

V župnijah Škofljica, Grosuplje, Kopanj, Polica in Št. Jurij, bo od 16. do 25. novembra letos potekal misijon.  Pomislite in molite, da bi bil misijon tudi na Lipoglavu.  

Na predvečer praznika Marijinega vnebovzetja, v torek, 14. avgusta,  bo ob 18.30 v cerkvi na Polici slovesna sveta maša, potem pa KONCERT priljubljenega pevca STANETA VIDMARJA na turistični kmetuji Gioahin – na Peči pri Grosupljem. Lepo vabljeni!  Na praznik Marijinega vnebovzetja, 15. avgusta, vabi Kolpingova družina Grosuplje na romanje s kolesi na Brezje. Odhod bo ob 5.30 izpred cerkve v Grosupljem.  Kolesarji se prijavite v župnišču. Za nazaj bo mogoč tudi prevoz s kombijem. 

         Svete maše: 

V sredo, 15.8.: ob 9h v čast Mariji Vnebovzeti 
v petek, 17.8.:  ob 18h: v čast Sv. Trojici  
v soboto, 18.8.: ob 18h: +Ana Levičnik

v  nedeljo, 19.8.: ob 9h: v čast Sv. Duhu  

 

  -  MARIJINO VNEBOVZETJE  - 

- Evangelij, ki ga vsako leto poslušamo na ta praznik, nam pove, da je Marijino vnebovzetje ali poveličanje v nebeški slavi Božja nagrada za njeno vero in ponižno služenje. Zato je Elizabeta, napolnjena s Svetim Duhom, vzkliknila z močnim glasom: »Blagoslovljena ti med ženami … Blagor ti, ki si verovala, zakaj spolnilo se bo, kar ti je povedal Gospod« (prim. Lk 1,42.45). Spolnilo se bo, ne samo to, da bo postala Božja mati, mati Odrešenika, marveč bo deležna tudi Odrešenikove slave. Marija pa se je tudi sama v naprej veselila in Boga slavila: »Moja duša poveličuje Gospoda in moj duh se raduje v Bogu, mojem Zveličarju … Zakaj velike reči mi je storil On, ki je mogočen in je njegovo ime sveto« (Lk 1,46–49). Marija je prva izkustveno doživela, da se naše življenje ne konča s smrtjo, marveč se preobraženo nadaljuje v Kristusu in s Kristusom v nebeški slavi.

- Današnji praznik je tudi dan, ko vsako leto obnovimo posvetitev ali izročitev našega naroda Mariji. Prvič smo to storili pred 17. leti (1992), leto dni po državni samostojnosti. Obnova posvetitve ne pomeni samo to, da odmolimo določeno molitev, ampak mnogo več. Z njo izražamo svojo voljo, da vstopamo v svet vere in zaupanja, v katerem je živela Marija; da sprejemamo evangelij kot vodilo svojega osebnega in občestvenega življenja; da si hočemo prizadevati za tiste duhovne, moralne, verske, kulturne in tudi narodnostne vrednote, ki človeka osrečujejo in bogatijo; da bomo kot kristjani sol zemlje, slovenske zemlje in luč sveta, slovenskega sveta.

Zato izročamo Mariji najprej sebe. Začeti moramo pri sebi. Svet okrog nas bo postal boljši, če bomo mi dobri. V svetu bo več poštenosti, ljubezni, solidarnosti, če bo več tega v nas samih. Med nami bo Bog bolj viden, če ga bomo mi postavili v središče osebnega življenja, kakor je to storila Marija.  

 

OZNANILA župnije Lipoglav: 18.  nedelja med letom, 5. 8. 2018

Godovi: ponedeljek praznik Gospodove spremenitve na gori,   v sredo goduje Dominik, redovni ustanovitelj, v četrtek Terezija Benedikta – Edith Stein, mučenka, sozavetnica Evrope, v petek Lovrenc, diakon in mučenec, v soboto Klara, redovnica, danes teden bo 19. nedelja med letom.

         Svete maše:
Petek, 10. avgust: ob 18h: za Antona Šeme 
Sobota, 11. avgust: ob 8h:  po namenu

Nedelja, 12. avgust: ob 9h: za +brata in st. Perovšek

 

         Ob nedeljah bo ena sveta maša za farane obeh župnij (Grosuplja in Lipoglava), običajno bo v Grosupljem zjutraj ob 7h.
Zato bo lahko tukaj ob 9h sveta maša tudi po vašem namenu.
          Če kdo želi naročiti sveto mašo, lahko pride takoj po sveti maši v zakristijo ali pa pokliče po telefonu (številka je na oglasni deski in na spletni strani župnije Grosuplje). Kot verjetno veste, je mašni namen je od 1. julija naprej 20 EUR.  

Prihodnjo nedeljo bo prišel ob 9. uri tudi arhidiakon g. Franci Petrič, ki bo v nadškofovem imenu nekoliko predstavil trenutno rešitev upravljanja župnije Lipoglav.

Hvala tistim, ki ste počistili in okrasili cerkev.

Vse sodelavce in vse, ki čutite z župnijo in želite, da bi se tukaj pastoralno delo čim lepše nadaljevalo, vabim, da se prihodnjo nedeljo po sveti maši nekoliko zadržite pred cerkvijo, da se malo spoznamo in nekoliko pogovorimo kako bi lahko potekalo župnijsko delo naprej.

Vabljeni tudi tisti, ki ste in so pripravljeni sodelovati na gospodarskem področju.

V župnijah Škofljica, Grosuplje, Kopanj, Polica in Št. Jurij, bo od 16. do 25. novembra letos potekal misijon.  Pomislite in molite, da bi bil misijon tudi na Lipoglavu. Ni še prepozno za takšno odločitev, mislim pa, da bi bilo potrebno!

V okviru priprave na misijon bo v torek, 14. avgusta,  na predvečer praznika Marijinega vnebovzetja, ob 18.30 v cerkvi na Polici slovesna sveta maša, potem pa KONCERT priljubljenega pevca STANETA VIDMARJA na turistični kmetji Gioahin – v (na) Peči pri Grosupljem. Na mizi za tisk je nekaj letakov za ta dogodek.  Lepo vabljeni tudi od tukaj! 

Na praznik Marijinega vnebovzetja, 15. avgusta, pa  vabi Kolpingova družina Grosuplje na romanje s kolesi na Brezje. Odhod bo ob 5.30 izpred cerkve v Grosupljem.  Kolesarji se prijavijo osebno ali tudi po telefonu. Za nazaj bo mogoč tudi prevoz s kombijem.
VEROUKPrint Friendly and PDF