Preskoči na vsebino


nova oznanila od 19.10 do 1.11

PDF oblika

BITI MORAMO KREATIVNI

 

Spoštovani moji dragi Grosupeljski farani. Zgodilo se je, da smo spet malo več v izolaciji, da iz ljubezni do bližnjega upoštevamo ukrepe, ki so nam jih podali naši predstavniki. Mislim si, da je to v marsikom sprožilo tudi občutek žalosti, mogoče jeze, tudi strah sem prepričan, da je prisoten. Ne ve se kaj in kako in še vse je tako negotovo. Zato Vam želimo Vaši duhovniki biti še toliko bolj blizu. Predvsem s tem, kar lahko.  Molimo, preko medijev skušamo biti blizu Vam in s tem da individualno pridete po zakrament rešnjega telesa.

Vabim nas vse, da se trudimo ta čas preživeti v čim večji strpnosti in mirnosti. Bog nas ne zapušča, kot občestvo pa ostajamo povezani.

 

Vabim vas tudi, da v domačem krogu ustvarite na čim lepši način domačo Cerkev. Sedaj v oktobru z molitvijo rožnega venca, skupni povezanosti preko kanala www.facebook.com/zupnikm, kjer bo vsak dan neposredni prenos iz naše Cerkve ob 19.00.  V teh časih se rad zatekam k Svetemu pismu in najdem v njem besede, ki mi vlivajo pogum. Med drugim tudi: »ne bom vas zapustil sirot«. Jezus nas ne zapušča. Čeprav so bogoslužja z občestvom odpovedana, smo na poseben način skupaj. Svete maše, ki ste jih darovali, bomo po oznanilih vsak dan opravili brez navzočnosti ljudstva.

Sprejmimo vso situacijo z dobro voljo, upanjem in pogumom. Bodimo solidarni, s tistimi, ki so v teh dneh še posebno v stiskah. Vsi naši zdravstveni delavci, vsi zaposleni v domovih in negovalnih ustanovah. Bodimo pozorni do naših starejših in jih večkrat pokličimo po telefonu. Stojmo z mislimi in besedo preko telefona blizu vsem, ki so okuženi in ki preživljajo bolezen. Mislimo na vse, ki so v stiski zaradi služb in drugih skrbi.

Molimo drug za drugega!

PRIPRAVA IN SVETI KRST:

ko bodo razmere dopuščale. Vsi naročeni krsti se prestavijo na čas, ko bomo bolj zdravi.

 

KRŠČANSKI POGREB:

Pokličite župnika

Hvala, ker namesto cvetja darujete za sv. maše in potrebe cerkve.

 

MOLITEV IN PREJEM SVETEGA OBHAJILA TER SVETA SPOVED: Cerkev je vsak dan odprta in je njej možnost molitve. Ne skupne ampak individualne. Možnost prejetja obhajila in svete spovedi je vsak dan dopoldan od 8.00 do 9.00 in popoldan od 17.00 do 18.30. Vse to poteka individualno. Pomeni en posameznik v cerkvi oz. ena družina. Ob sobotah in nedeljah pa je možnost individualnega prejetja obhajila dopoldan od 7.30 do 9.30 in od 10.30 do 11.00. Možnost je tudi ob drugi uri, vendar je potreben predhodni dogovoru z župnikom po telefonu. KOT DRUŽINA LAHKO PRIDETE SKUPAJ.

 

VEROUK IN DRUGE SKUPINE:

do nadaljnjega so vse veroučne skupine in druge župnijske dejavnosti odpovedane. Verouk bomo v kratkem vzpostavili preko elektronskih orodij.

 

ŽUPNIJSKA KARITAS:

1. in 3. torek od 17.00 do 18.00.

 

SVETE MAŠE:

Vsak dan bodo darovane svete maše, tako kot ste jih darovali. Prav tako sprejemamo darove za očenaše.

 

PRAZNIK VSEH SVETIH IN VERNIH DUŠ:

Letos ne bomo tega praznika tako obhajali, kakor smo vajeni. Jaz bom na vsakem pokopališču zmolil molitve, ki so namenjene za ta dan in družinske grobove vse blagoslovil. Na svojem Facebook profilu bom prebral vse namene za očenaše in skupaj z gospodom kaplanom zmolila po Vaših namenih.

DOMAČA CERKEV:

Starši in otroci, Vabim nas, da se res potrudimo ta čas ohranjati čim močnejšo duhovno vez. Molite v krogu družine in se pogovarjajte v veri.

MAŠNI NAMENI od 19.10. do 8. 11 oktobra 2020

Svete maše bodo opravljene individualno

19. 10.

PONEDELJEK

Sv. Pavel od križa

+ Janez Gorše in Rozalija in sin Janez + Solce Lojze

+ Alojz Možina, obl.

+ Alojz Lampreht

20.10.

TOREK

Sv. Irena, muč

+ starši Šeme

+ Alojzija in Marija Hren

+ Ciril Zadnikar

21.10.

SREDA

Sv. Uršula

+Anton in Marija Jeršin

+Urška Gris

22.10.

ČETRTEK

Sv. Janez Pavel II.

+ Danijela Bevc

+ starši Goršič

23.10.

PETEK

Sv. Janez Kapistran

+ Janez Zabukovec

V zahvalo za božje varstvo

24.10.

SOBOTA

Sv. Anton M. Klaret

+ Anton Zajec in sestra Ančka, obl.

+ Malči Kadunc

25.10.

NEDELJA

30. NEDELJA MED LETOM

žegnanska

Za farane Lipoglava in Grosuplja

+ Viktor Škulj

+ Hribar Jožefina; Obl.

+Anton Grum in starši Škoda

26.10.

PONED.

Sv. Lucijan

+ Marija Potokar, obl.

+ Martin Hren

+ Angelca in Jože Furlan

27.10.

TOREK

Sv. Sabina Avilska

+ Jože Zupančič in starši Škerjanc

+starši Okorn

28.10.

SREDA

Sv. Simon in Juda Tadej

+ Franc Koprivec

+ Štefka Babič

29.10.

ČETRTEK

Sv. Ermelinda

+Jože Zaviršek, obl.

+ Silva, Janez in starše Gorše

30.10.

PETEK

Sv. Marcel

+Prosenovi, Dobje

+Anica Kastelic, obl.

+ Sandi Debeljak

31.10.

SOBOTA

Sv. Volbenk

+ Boštjan Hegler

+ Anka Hočevar , obl. In Franc Hočevar

1.11.

NEDELJA

VSI SVETI

+ Frančišek Novak

+ starše Mirič

+ Jožef Rozman

+ pokopališče Gatina

+ pokopališče Spodnje Slivnice

+ pokopališče Mala Stara vas

+ pokopališče Resje Grosuplje

 

POSLOVILI SO SE:

+ Anica Žabjek. Za njo je Jože Miklavčič daroval dve sveti maši.

+ Podržaj Ivanka iz Dobja:  ob njenem pogrebu ste darovali za 5 svetih maš in 150 evrov za župnijo

+ Ana Šiško: ob njenem pogrebu ste darovali za 4 svete maše.

+ Jožef Zupančič: ob njegovem pogrebu ste darovali za 5 svetih maš in 450 evrov za cerkev na Gatini.

HVALA ZA VAŠE DAROVE!

DUHOVNA MISEL:

Besede in tišina

Nedavno sem vozil skozi Los Angeles in kmalu doživel veliko presenečenje: vozil sem skozi obsežen slovar. Kamorkoli sem pogledal, povsod so bile besede, ki so želele obrniti pozornost mojih oči s ceste. Govorile so: »Uporabljaj me, vzemi me, kupi me, pij me, dotakni se me, poljubi me, spi z menoj.« Kdo bi v takem svetu ohranil spoštovanje do besed? Vse to mi govori, da so besede, vključno z mojimi, izgubile svojo ustvarjalno moč. Njihovo neskončno množenje je povzročilo, da smo izgubili zaupanje v besede in pogosto mislimo: “To so samo besede!” Učitelji govorijo učencem po šest, dvanajst, osemnajst in včasih po štiriindvajset let. Toda študentje pogosto iz izkušnje čutijo: “To so samo besede.” Pridigarji pridigajo teden za tednom in leto za letom. Toda njihovi župljani ostanejo enaki in pogosto mislijo: »To so samo besede.« Politiki, gospodarstveniki, ajatolahi in papeži govorijo in izražajo svoja mnenja, ko je potrebno in ko ni, toda tisti, ki jih poslušajo, govorijo: »To so samo besede, še eno razvedrilo.« Posledica tega je, da beseda ne opravlja svoje glavne naloge, ki je povezovanje. Beseda ne sporoča več, ne ustvarja več skupnosti in zato ne prinaša življenja. Beseda nič več ne ustvarja zaupnega okolja, v katerem bi ljudje lahko srečali drug drugega in tako gradili skupnost.

 

 

POSEBNO OBVESTILO GLEDE NOVIH KORONA UKREPOV:

1. Svete maše z ljudstvom so do nadaljnjega odpovedane. Dovoljene so zasebne maše duhovnika brez vernikov.
2. Dovoljena je individualna duhovna oskrba vernikov.

  • Zaradi izrednih razmer lahko verniki, ki se ne morejo udeležiti svete maše, prejmejo sveto obhajilo izven obreda svete maše (prim. rimski obrednik Sveto obhajilo in češčenje evharistične skrivnosti izven maše, Ljubljana 1975).
  • Duhovniki lahko določijo in pravočasno oznanijo posamezne ure (še posebej ob nedeljah), ko lahko vernikom (posameznikom in družinam) podelijo sveto obhajilo in blagoslov, verniki pa lahko darujejo za potrebe Cerkve in prejmejo oznanila.
  • Udeležba pri individualni duhovni oskrbi je dovoljena samo zdravim vernikom, ki nimajo simptomov okužbe dihal, ne kašljajo in nimajo povišane telesne temperature.
  • Vsak, ki vstopi v cerkev, je sam odgovoren za zaščito pred morebitno okužbo, tako kot to velja za vstopanje v druge javne prostore.
  • Ob vstopu v prostor si mora vsak razkužiti roke, nadeti zaščitno masko in ohranjati dva metra medosebne razdalje (to ne velja za družine in člane istega gospodinjstva).
  • Priporoča se, da imajo vsi duhovniki in verniki na telefonu nameščeno aplikacijo #Ostanizdrav.
  • Če je mogoče, naj verniki zapustijo cerkev pri drugem izhodu oz. vhodu.

3. Cerkve naj bodo odprte za osebno molitev vernikov. Naenkrat je lahko v cerkvi največ deset vernikov, ki upoštevajo določila za preprečevanje epidemije.
4. Spovedovanje v spovednicah je dovoljeno samo, če je nameščena ustrezna zaščita med spovedancem in spovednikom (npr. PVC-folija) in zagotovljena razdalja 1,5 metra ter se spovednico redno prezračuje in čisti.
5. Krsti, poroke, prva sveta obhajila, birme in druge župnijske slovesnosti so preloženi na čas, ko se bo epidemiološko stanje izboljšalo oz. ko bo preklican vladni odlok.
6. Cerkveni pogrebi so dovoljeni z upoštevanjem državnih navodil.
7. Kateheza (verouk) se za vse razrede do nadaljnjega izvaja na daljavo. Kateheti po navodilih Slovenskega katehetskega urada pripravijo snov za pouk osnovnošolske kateheze (verouka) po spletu. Župnik spremlja in tedensko preverja potek kateheze na daljavo.
8. Vsa župnijska srečanja (duhovne vaje, zakonske skupine idr.) se izvajajo na daljavo.

V naši župniji bomo dnevno opravili svete maše, ki ste jih darovali. Na dan, ko se bo darovalo, imejte to doma v mislih.

- Cerkev bo vsak dan odprta. Kdor bo želel, lahko prejme sveto obhajilo. 

- Vsak dan vabljeni da se vidimo preko spleta, kjer vam bom podelil duhovno obhajilo in bomo skupaj molili in prosili za vse potrebe. Najdte na www.facebook.com/zupnikm 

- oznanila in verski tisk so navoljo v cerkvi.

- Še vedno sprejemamo namene za očenaše in mašne namene. 

Pogum! Jezus pravi: " ne zapuščam Vas sirot."

župnik Martin Golob